RedStar start pilot met robots die welzijn van planten analyseren

"Slimme koppen van buiten de sector helpen ons verder"

RedStar is ooit begonnen met het telen van sla onder platglas. Inmiddels is het bedrijf uitgegroeid tot een totaalspecialist op het gebied van hoogwaardige smaaktomaten en actief in alle schakels van de keten. Om de nummer één positie te behouden als bedrijf en als sector, werkt RedStar samen met foodbedrijven en onderwijsinstellingen uit het Rotterdam Food Cluster. Vanuit een eigen innovatiegroep werkt RedStar onder andere samen met TU Delft en RoboValley om innovatieprojecten te realiseren. Patrick van der Kaaij, General Manager Tuinen Voorne-Putten bij RedStar en Steven Timmers, Manager Bedrijfsbureau bij RedStar, vertellen over de pilot en hoe zij samen met anderen werken aan de profilering van het bedrijf en de tuinbouwsector.

Om innovatieprojecten te kunnen realiseren, is er een innovatiegroep binnen RedStar opgezet. ‘Met deze innovatiegroep vanuit teelt, ICT en logistiek willen we vanuit verschillende invalshoeken innovatieprojecten realiseren. Zo zijn we in samenwerking met TU Delft en RoboValley gestart met een aantal onderzoeken. Binnenkort starten we een pilot met een startup op het gebied van robotisering. We gaan met slimme camera’s planten analyseren zodat we tijdig kunnen zien of een plant zich minder goed voelt of bepaalde afwijkingen heeft. Deze camera’s geven aan in welke sectie we een kijkje moeten nemen,’ legt Timmers uit.

Wellicht lost dit soort onderzoek het probleem op dat Van der Kaaij aankaart. ‘Het zou mooi zijn als we het zware lichamelijke werk zouden kunnen vervangen door machines. Op dit moment zijn de machines nog niet ver genoeg ontwikkeld. Iedere tomaat hangt net even anders en heeft dus ook een andere behandeling nodig. De kennis van de techneuten en techniek zelf moet nog groeien om dit proces te kunnen automatiseren’, aldus Van der Kaaij.

Slimme koppen van buiten de sector helpen ons verder
RedStar heeft een grote uitdaging om flexmedewerkers aan het bedrijf te binden. ‘De meeste flexmedewerkers blijven vaak maar kort bij ons werken. We willen hen graag langer behouden. Dit hopen we te bereiken door veel uren, bonussen, presentjes, jaarrond werk, een vast contract en voldoende doorgroeimogelijkheden te bieden’, aldus Van der Kaaij.

Een mooi voorbeeld volgens Timmers: ‘Er zijn nu meerdere mensen, die begonnen zijn als gewasmedewerker, in opleiding tot voorman. Door een locatiemanager worden ze stapsgewijs opgeleid tot voorman.’ Tegenwoordig komen dit soort opleidingstrajecten veel voor bij RedStar. Timmers: ‘Een aantal jaren geleden vroegen we nog om mensen met vijf jaar ervaring in de tuinbouw. Dit leverde helaas onvoldoende kandidaten op, waardoor we hebben besloten om medewerkers zelf op te leiden. Zo hebben we ook mensen van buiten de tuinbouw aangetrokken. Daarnaast bieden we verschillende traineeships voor functies zoals sales en teeltspecialist. Dit is voornamelijk interessant voor mensen die geen ervaring in de sector hebben, maar wel veel passie hebben voor de tuinbouw. De slimme koppen die niet uit de tuinbouw komen, hebben een hele andere kijk op de sector. Zij kunnen ons verder helpen.’

Profilering van de tuinbouwsector
Steven Timmers legt uit waarom het zo belangrijk is om de tuinbouwsector in Nederland te profileren. ‘In het buitenland is de tuinbouw veel bekender dan in ons eigen land. Hier denkt men nog steeds dat we alleen maar tomaten plukken. Er komt echter veel techniek bij kijken.’ RedStar heeft samen met andere gevestigde bedrijven uit het Rotterdam Food Cluster meegewerkt aan het tweedaagse studentenevenement Markt Match om de sector beter te profileren bij de nieuwe generatie. Tijdens dit event werkten tweehonderd studenten van het mbo, hbo en wo aan uitdagingen van én met wereldspelers uit de regionale foodsector op het gebied van plantaardig eten, voedselverspilling en het werven van (jong) talent.

Timmers vervolgt: ‘Door deel te nemen aan Markt Match wilden we ons beter profileren bij de studenten en de scholen in de regio Rotterdam. Wij zijn nog te onbekend voor veel scholen. Ook zien sommige scholen de aanhaking met de tuinbouw niet. Juist met opleidingen die niet specifiek food gerelateerd zijn, zoals communicatie en economie, kun je in de tuinbouw terecht. Zelf heb ik logistiek en economie gestudeerd en ben ik via een stage bij RedStar terechtgekomen, waar ik enorm enthousiast ben geworden over de tuinbouwsector.’

Steven in actie tijdens Markt Match

Interessante blockchain innovaties
Timmers is enthousiast over de resultaten van Markt Match en vertelt over zijn persoonlijke favorieten: ‘Er was een aantal innovaties met Blockchain bedacht, die ik erg interessant vond. Ik denk dat daar veel toekomst ligt voor de tuinbouw. Ook verpoedering van (rest)groente is een interessant concept, omdat de consument het steeds drukker krijgt en dit concept vanuit gemak is bedacht.’ De resultaten van Markt Match zijn hoopgevend volgens Timmers. ‘Uit een enquête onder de 200 aanwezige studenten is gebleken dat 50% overweegt om in de tuinbouw te werken en 16% volmondig ‘ja’ zegt. Het is nu belangrijk dat we nadenken over het vervolg van Markt Match. We hebben een zaadje geplant. Nu moeten we met elkaar de samenwerking doorzetten, zodat we ons als sector kunnen onderscheiden.’ Naast samenwerking op het gebied van arbeidsmarkt is samenwerking volgens Van der Kaaij ook nodig met telersverenigingen en retail.

Tuinbouw is hét antwoord op de toenemende voedselproblematiek
Timmers vindt het belangrijk om niet alleen als RedStar, maar als gehele foodcluster naar buiten te treden. ‘Om onze nummer één positie te behouden is samenwerking binnen het Rotterdam Food Cluster en het organiseren van events zoals Markt Match cruciaal. Daarom willen we hier graag een vervolg aan geven. Door samen te werken, kunnen we beter aan de naamsbekendheid van de sector werken. Concreet kan dit bijvoorbeeld leiden tot gezamenlijke verpakkingen en gedeelde traineeships. Het maakt ons niet uit als een trainee de ene keer voor ons kiest en de andere keer voor een ander groente- en fruitbedrijf. Het gaat erom wat het beste is voor de sector. De tuinbouw is hét antwoord op verschillende voedselvraagstukken zoals de toenemende voedselproblematiek en groeiende wereldbevolking. Daarin moeten we zelf wel geloven en dit ook uitdragen.’

Duurzame verpakking kan prijs bepalen
RedStar onderscheidt zich door klantgericht te telen, tomaten duurzaam te verpakken en op productniveau continu te vernieuwen. De concurrentie in de tuinbouw wordt steeds groter volgens Patrick van der Kaaij. ‘Het doorberekenen van de kostprijs naar de klant is onze grootste uitdaging. Dit komt onder andere door de bekende pieken en dalen in onze sector. Doordat de productie per vierkante meter stijgt en na een goed jaar alle collega’s hun productie uitbreiden, ook RedStar, komen er steeds meer tomaten op de markt.’

Toch weet RedStar zich te onderscheiden. Op productniveau wordt er continu op smaak getest en worden er steeds nieuwe soorten ontwikkeld. ‘Daarnaast willen we vooral focussen op duurzame verpakkingen. Het zou mooi zijn als de supermarkten hier ook aan meewerken en we tot één soort verpakking kunnen komen die de prijs bepaalt’, vertelt Van der Kaaij. ‘We willen hierin ook samenwerken met andere bedrijven, zodat we bijvoorbeeld verschillende soorten groente met elkaar kunnen verpakken. Zo kunnen we waarde toevoegen in plaats van alleen een tomaat in een bakje stoppen’, vult Timmers aan.

Bron: Rotterdam Food Cluster

Voor meer informatie:
RedStar
www.redstar.nl
info@redstar.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven