Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Oostenrijk: groentenoogst was in 2018 duidelijk zwakker

In Oostenrijk komt de oogst van groenten uit tuinbouw en volle grond dit jaar in totaal uit op 562.700 ton. Dat betekent een daling van 6 procent ten opzichte van vorig jaar c.q. een minus van 8 procent ten opzichte van het vijfjarig gemiddelde, meldt Statistik Austria. Het weer verliep zowel in het voorjaar als in de zomer niet ideaal. Zo kwam het in de loop van het jaar tot hitte- en droogteschade.

Vruchtgroenten
De oogst van vruchtgroenten bedroeg 161.100 ton. Daarmee lag de oogst bij een toegenomen areaal iets boven het resultaat van vorig jaar (+2 procent ten opzichte van 2017). In deze categorie had de lange en hete zomer - zolang de waterverzorging toereikend was - een positieve uitwerking op de teeltculturen.

Tomaten
Vergeleken bij het vijfjarig gemiddeld was er sprake van een plus van 6 procent. Bij tomaten was er sprake van een duidelijke oogststijging ten opzichte van vorig jaar, de totale tomatenoogst bedroeg 58.200 ton (+7 procent ten opzichte van 2017). Meer dan 80 procent van de oogst bestond uit trostomaten.

Komkommers
De komkommerteelt daalde ten opzichte van 2017 met 7 procent naar 44.900 ton. Dat lag volgens Statistik Austria aan de ene kant aan een areaalafname. Aan de andere kant hadden de slechte groeiomstandigheden in het voorjaar en de zomerhitte een negatief effect op op de oogst.

Paprika
Ook bij paprika's was er sprake van oogstverlies, waardoor de oogst uitkwam op een benedengemiddelde 15.400 ton (-4 procent ten opzichte van het vijfjarig gemiddelde; +1 procent ten opzichte van 2017).

Uien
De uienteelt, die bijna een kwart van de totale groententeelt besloeg, lag met 132.200 ton duidelijk onder het niveau van vorig jaar (-9 procent) en nog duidelijk onder het vijfjarig gemiddelde (-20 procent). Dit kwam door droogteschade, maar ook vanwege een areaalafname. De worteloogst bleef met 93.800 ton eveneens onder het niveau van 2017 (-4 procent).

Kool-, blad- en stengelgroenten 
Kool-, blad- en stengelgroenten bereikten ondanks een toegenomen areaal een historisch dieptepunt. De teelt bleef met 121.300 ton (-16 procent ten opzichte van het vijfjarig gemiddelde) sterk beneden gemiddeld en bleef daarmee ook onder het niveau van vorig jaar (-10 procent).

Sla
Met name bij sla, dat bijna één derde van deze productgroep beslaat, was er door hitteschade bij de vollegrondsteelt sprake van een kleine oogst. Er werd slechts 39.500 ton geoogst (-16 procent ten opzichte van 2017). Wel werd er meer spinazie (+13 procent; 12.900 ton) en werden er meer asperges (+1 procent; 3.100 ton) geoogst.

Selderij
Bij selderij viel de oogst met 10.300 ton eveneens sterk beneden gemiddeld uit. Dit kwam door oogstuitval wegens plantenziektes. De oogst lag daarmee bijna een kwart onder het niveau van vorig jaar (-23 procent ten opzichte van 2017).

Erwten
Bij erwten was er vanwege de hitte sprake van een vrijwel even slechte oogst als in 2016. Er werd een oogst bereikt van slechts 9.800 ton (-21 procent ten opzichte van 2017). De oogst van groene bonen steeg daarentegen naar 6.400 ton (+4 procent ten opzichte van 2017). Dit kwam door een areaaltoename van 7 procent.

Mierikswortel
Bij mierikswortel nam het areaal licht af, waardoor ook de oogst daalde naar 4.400 ton (-5 procent ten opzichte van 2017). De knoflookoogst bedroeg 1.100 ton (+3 procent) bij een lichte areaaltoename.

Publicatiedatum: