20.000 Marokkaanse seizoensarbeiders voor Spaanse aardbeienoogst 2019

De regering van Marokko is van plan volgend jaar 20.000 seizoensarbeiders naar Spanje te sturen voor de oogst van aardbeien en ander zachtfruit. Dat kondigde de minister van Werkgelegenheid, Mohamed Yatim, aan na een ontmoeting met het Marokkaanse Arbeidsbureau (ANAPEC), dat verantwoordelijk is voor de selectie van kandidaten.

De instantie publiceerde een verklaring waarin gezegd wordt dat er 4.000 seizoensarbeiders meer gestuurd zullen worden dan in het seizoen van 2018. Ook stelt ANAPEC dat ze erop rekenen het contract van meer dan 8.000 vrouwen te verlengen (het project staat alleen open voor vrouwen).

In de verklaring wordt echter niets gezegd over de vele seizoensarbeiders die in 2018 bij aankomst in Spanje of kort daarna vluchtten en daarmee illegale migranten werden. Volgens betrouwbare bronnen gaat dit om minstens 2.500 vrouwen.

Ook de diverse schandalen die door andere seizoensarbeiders aan de kaak werden gesteld, worden niet genoemd. Het ging hierbij zowel om meldingen op het gebied van seksuele intimidatie als klachten over de slechte leefomstandigheden op verschillende van de aardbeienteeltbedrijven.

Alleen op indirecte wijze zinspeelt de verklaring op het feit dat het doel van de nieuwe contractering het garanderen van "fatsoenlijk werk" is, met bepaalde "garanties in de selectie, huisvesting, arbeidsomstandigheden en begeleiding" van het proces, allemaal kwesties waarover overeenstemming bereikt is met "de Spaanse partij".

Een van de nieuwe regels is dat arbeiders, die aan vier seizoenen deelnemen, recht hebben op een Spaanse verblijfsvergunning, waardoor dit project een "model voor circulaire migratie" wordt.

 

Bron: EFE


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven