Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Oostenrijk zet in op regionale bio-producten uit onverwarmde tunnelkassen, ook in de winter

"Kasgroenten kunnen meer vorst en winterweer verdragen dan iedereen denkt

"De oogst van bio-groenten in de winter biedt telers grote kansen. Daarom zien we goede mogelijkheden voor het project 'Winter Groenten'", sprak Gertraud Grabmann van BIO AUSTRIA op 29 november op een persconferentie op Ökohof Feldinger. "Op middellange termijn zouden geïmporteerde wintergroenten zelfs vervangen kunnen worden. Ons doel is om Oostenrijkers in de winter van regionale, verse bio-producten te voorzien. Dit is niet alleen ecologisch duurzaam, maar het versterkt ook de regionale bio-tuinbouw. Bio-wintergroenten zijn een win-win situatie voor telers, consumenten en het milieu."

Bio-wintergroententeelt op de lange termijn
Samen met Wolfgang Palme van HBLFA Schönbrunn en Alexandra Depisch van BIO AUSTRIA presenteerde Grabmann de voorlopige resultaten van project 'Verdere ontwikkeling van wintergroenten'. Ökohof Feldinger neemt als een van de zeven bedrijven van BIO AUSTRIA deel aan het project. Het doel is om op de lange termijn de biologische teelt van wintergroenten te vestigen. 

Palme: "Wintergroententeelt biedt een ecologisch en duurzaam alternatief voor het gewone winteraanbod van AGF waarin nu voorzien wordt door import uit zuidelijke landen of door binnenlandse teelt in verwarmde en soms zelfs verlichte kassen." 

Aanbod wintergroenten
Palme: "Veel groenten zijn meer vorstbestendig en winterhard dan mensen denken. Ze kunnen in onverwarmde folietunnels geteeld worden. Zelfs als de wind guur is of wanneer het sneeuwt. In het koude seizoen zijn er veel smakelijke lokale groenten verkrijgbaar, zoals sla en knolgewassen. Bio-wintergroenten zijn nog niet doorgedrongen tot het bredere segment van de voedingshandel. De innovatieve bio-teeltbedrijven zullen als pioniers van het nieuwe, duurzame wintergroentenaanbod in Oostenrijk dienen."

Alexandra Depisch benadrukte dat volgens de resultaten van het project ook de economische kanten van de bio-wintergroententeelt  veelbelovend zijn. Aan de basis hiervan liggen de lagere onderhoudskosten en in vergelijking met de zomergewassen minder gebruik van bronmateriaal. Er zijn veel meer voordelen voor bedrijven: naast een constanter inkomen is dat het hele jaar door uitbreiding van het assortiment, wat consumentenloyaliteit bevordert.

Wat zijn wintergroenten?
De term wintergroenten wordt gebruikt voor groenten van de volle grond die vers geoogst worden in de periode tussen november en maart. Het belangrijkste is dat ze niet verwarmd worden. Hierdoor is deze teeltmanier erg energie-efficiënt en duurzaam. Er zijn vele soorten zoals verschillende slarassen, kool en wortelen.

Voor meer informatie: www.bio-austria.at

Publicatiedatum: