Ervoor zorgen dat je genoeg nutriënten binnenkrijgt

De kleur van gezonde groenten en fruit

Groenten en fruit hebben elk hun eigen unieke kleur. Een kleur die zorgt dat groenten en fruit er levendig, helder en natuurlijk uitzien en die maakt dat groenten en fruit gezond zijn. Iedere soort heeft zijn eigen unieke inhoudsstoffen die allemaal afzonderlijk een positieve uitwerking hebben op de gezondheid van de mens. 

Gezondheidsexpert Luke Coutinho heeft het op Instagram over voeding en kleuren. "De pigmenten in groenten en fruit hebben beschermende bestanddelen. Door alle kleuren van de natuurlijke regenboog te eten neem je deze immuniteit-oppeppende componenten tot je." Het eten van kleuren zorgt voor je algemene gezondheid. 

1. Lycopeen (rood) vermindert het risico op borst- en prostaatkanker. Het pigment geeft je hart, hersenen, ogen en botten een boost. Fruit en groenten die hier een hoog gehalte aan hebben zijn watermeloen, tomaten, rode paprika's en grapefruit.

2. Beta-caroteen (oranje) is goed tegen kanker, vermindert ontsteking, steunt het immuunsysteem en is goed voor het zicht. Voeding rijk hieraan is wortelen, abrikozen, spinazie en zoete aardappelen.

3. Vitamine C en flavonoïden (geel) verhinderen de groei van tumorcellen, ontgiften schadelijk substanties, geven het immuunsysteem een boost, verminderen ontsteking en verbeteren de gezondheid van het hart. Vitamine C wordt gevonden in citrus zoals sinaasappelen en citroenen, boerenkool, aardbeien en broccoli. 

4. Foliumzuur (donkergroen) bouwt gezonde cellen en genetisch materiaal op en is goed voor het hart. Voeding zoals eieren, citrus, asperges, bladgroenten, spruiten en kroten. Calcium versterkt de botten en spieren en helpt een gezond hart te houden. Dit mineraal wordt gevonden in kaas, zuivel, bonen, linzen, amandelen en zalm.

5. Indolen en luteïne (licht groen) verwijderen overtollig oestrogeen en kankerverwekkende stoffen en zijn goed voor de ogen. Voeding met indolen is kool, spruiten, boerenkool, mosterd en broccoli. Allylmethylsulfide vernietigt kankercellen en vermindert celdeling. Knoflook, bieslook, sjalotten en uien bevatten hoge hoeveelheden allylmethylsulfide. 

6. Anthocyanen (blauw) vernietigen vrije radicalen, verminderen ontsteking en zijn goed voor de hersenen. Ze worden gevonden in aubergine, blauwe bessen, pruimen, kersen en druiven.

7. Resveratrol (paars) kan de oestrogeenproductie verlagen, is goed voor de gezondheid van het hart en de hersenen. Pinda's, donkere chocolade, cranberries en druiven bevatten resveratrol.

8. Vezels (bruin) hebben veel gezondheidsvoordelen. Ze helpen bij gewichtsverlies en bij het verteringssysteem. Ze verwijderen ook kankerverwekkende stoffen. Vers fruit, groene groenten, noten en zaden en hele granen zijn rijk aan vezels.

Bron: ndtv.com

 


Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2019

x

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven