"Optimale waterkwaliteit voor minder chemie"

Tholen - Het is dat het water goed koud is momenteel, anders zou de silo van Dutch Berries er best aantrekkelijk uitzien voor een duik. Wie op het juiste moment kijkt, ziet namelijk een heus bubbelbad. Met miljoenen minuscule bubbels in de silo verbetert de aardbeienteler het wortelgestel van de aardbeienplanten. Frans van Hulten, teeltmanager bij Dutch Berries: “Wij hopen met deze aanpak in onze nieuwe tuin voorgoed afscheid te kunnen nemen van wortelziektes zoals verticillium en wortelrot.”

Het draait allemaal om de juiste balans, legt Nadir Laaguili van Agrona uit. In lijn met de trend in de glastuinbouw, zet het bedrijf in op een weerbare teelt. "De juiste hoeveelheid zuurstof in het irrigatiewater stimuleert het wortelstel en optimaliseert de mineralenopname", vertelt Nadir. "Uiteindelijk verbetert daardoor ook de fotosynthese en de suikerproductie."

Zuurstof in water
Dan is dus de vraag hoe je die juiste hoeveelheid zuurstof in het water krijgt. Agrona heeft daarvoor het Oxybull-beluchtingssysteem ontwikkeld. "We hebben hiervoor een membraandoek ontwikkeld waarmee minuscule bubbels in het waterbassin ontstaan", lacht Nadir. De aanleg was super eenvoudig, vult Frans aan. “Je hoeft de silo  niet aan te passen en de silo alleen één keer tot op een halve meter na leeg laten lopen voor installatie. Dat is het. Vervolgens heb je er geen omkijken meer naar.”

Dutch Berries teelt op twintig hectare aardbeien, waardoor het bedrijf met grote dagvoorraden gietwater werkt. “Om die reden was ik voorstander van het inblazen van lucht, alleen al om de silo schoon te houden omdat het water in beweging blijft.” Daarbij maakt de Scan zuurstofmeter inzichtelijk dat het water tot in het substraat, extra zuurstof bevat.

De extra zuurstof komt ook de bacteriegroei ten goede. Dat doet sommige telers misschien wat huiveren, maar het is een bewuste keuze voor Agrona. "Met de juiste bacteriën ontstaat een gebalanceerd bodemleven en daarmee verbeter je de opname van nutriënten”, legt Nadir uit. “Bovendien is je gewas beter beschermd tegen gevaren van buitenaf: schadelijke virussen en bacteriën kunnen in een steriele omgeving veel sneller terrein winnen. Het systeem zorgt ervoor dat het organisch materiaal of verontreiniging wordt afgebroken in het irrigatiesysteem."

Dat laatste is fijn in de wetenschap dat telers met steeds minder chemie willen én moeten telen als gevolg van wensen van de consument. Frans: “Bij Dutch Berries telen wij in de modernste kas van dit moment. Het streven is zo min mogelijk gewasbeschermingsmiddelen te gebruiken en deze moderne optie ondersteunt bij dit streven.”

Ter stimulatie van dit bodemleven wordt er gewerkt met speciale producten. Nadir: "We werken met organische stoffen van AG STIM. Dat is een organische biostimulator die de ontwikkeling van de juiste bacteriën ten goede komt." De middelen worden aan het gewas toegediend. De verhoogde zuurstofconcentratie versnelt de opbouw en het onderhoud van het bodemleven. “Het gewas groeit beter, heeft een mooie kleur op het blad en neemt de voedingsstoffen ook makkelijk op”, aldus Frans.

In de kas bij Dutch Berries wordt er geteeld op organisch substraat, een specifieke kokosmix. Het Oxybull beluchtingssysteem kan ingezet worden op alle gewassen en substraatteelten, volgens Nadir. "Het gaat om het wortelstelsel dat versterkt wordt, niet om het substraat waarin je werkt. Dankzij het optimale bodemleven en de extra zuurstof, zijn je wortels gezonder van kleur en houd je het gewas levendiger. Dat is precies waarin we het verschil kunnen maken."

Voor meer informatie:
+ 31 (0) 10. 7371451
 
Nadir Laaguili
+ 31 (0) 6.21515915
 
 

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven