Dr. Hans-Christoph Behr van het Duitse 'Agrarmarkt Informations-Gesellschaft' (AMI) keek tijdens het 3e Europese groente- en fruitforum in Berlijn nog preciezer naar de cijfers: in de afgelopen vijf jaar steeg de zelfvoorzieningsgraad bij tomaten slechts van 6 naar 8%. Bij komkommers ligt de zelfvoorzieningsgraad op ongeveer 10% en bij paprika's op minder dan 1%.
Behr liet aan de hand van een marktanalyse bij tomaten zien dat er een regionaal potentieel met een prijstoeslag voorhanden is. Voor de producenten zijn er dus volop kansen. Johannes Bliestle heeft van deze kans gebruik gemaakt. Op aanvraag van een levensmiddelenhandelaar heeft de bedrijfsleider van 'Reichenau-Gemüse eG' in 2011 een elf hectare grote kasinstallatie in Hegau laten bouwen. Hierin zal op termijn 3.100 ton paprika voor de deelstaten Baden-Württemberg en Bayern geproduceerd worden. De eerste oogst is zojuist afgesloten en nu al plannen de groentetelers van het eiland in het Bodenmeer samen met Bioland drie hectare kasoppervlak voor de teelt van biologische komkommers.