Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Duitsland wil meer lokaal geteelde kasgroenten

Tomaten, komkommers en paprika's zijn vruchtgroenten die voor de Duitse handel van groot belang zijn, aangezien ze meer dan 40% van de consumentenuitgaven aan verse groenten uitmaken. De herkomst uit Duitsland blijft echter achter bij de verkoop. Tussen 2003 en 2012 steeg het aandeel Duitse vruchtgroenten aan de totale verkochte hoeveelheid vruchtgroenten in Duitsland slechts van 17 naar 21%.

Dr. Hans-Christoph Behr van het Duitse 'Agrarmarkt Informations-Gesellschaft' (AMI) keek tijdens het 3e Europese groente- en fruitforum in Berlijn nog preciezer naar de cijfers: in de afgelopen vijf jaar steeg de zelfvoorzieningsgraad bij tomaten slechts van 6 naar 8%. Bij komkommers ligt de zelfvoorzieningsgraad op ongeveer 10% en bij paprika's op minder dan 1%.

Behr liet aan de hand van een marktanalyse bij tomaten zien dat er een regionaal potentieel met een prijstoeslag voorhanden is. Voor de producenten zijn er dus volop kansen. Johannes Bliestle heeft van deze kans gebruik gemaakt. Op aanvraag van een levensmiddelenhandelaar heeft de bedrijfsleider van 'Reichenau-Gemüse eG' in 2011 een elf hectare grote kasinstallatie in Hegau laten bouwen. Hierin zal op termijn 3.100 ton paprika voor de deelstaten Baden-Württemberg en Bayern geproduceerd worden. De eerste oogst is zojuist afgesloten en nu al plannen de groentetelers van het eiland in het Bodenmeer samen met Bioland drie hectare kasoppervlak voor de teelt van biologische komkommers.
Publicatiedatum: