De Italiaanse kruidensector groeit, ook met LED

Basilicum en munt uit de kas

"Met een overdekte oppervlakte van ongeveer 16 hectare is ons bedrijf een van de belangrijkste voor wat betreft de teelt van basilicum op Sicilië. In vier jaar tijd zijn we gegroeid van 4 hectare naar wat we nu hebben", vertelt Massimo Gambuzza, technisch en commercieel manager van Azienda Giudice Martina Franca in Santa Croce Camerina.

Massimo Gambuzza

"De bodems zijn zanderig en dit zorgt voor een uitstekende afwatering, die een betere controle van de irrigaties bevordert. Sinds de oprichting hebben zijn we uitgerust met productieprocessen die gericht zijn op het behalen van de GlobalGAP- en GRASP-certificeringen. De kassen zijn modern en uitgerust met ventilatiesystemen, verwarming en de nieuwste generatie fertigatiesystemen", zegt Gambuzza.

Bovenaan de LED's die de kassen met basilicum verlichten. In de winter wordt de nacht 4 uur verlicht en 1 uur voor zonsopgang wordt het licht uitgeschakeld. ‘s Avonds, een uur na zonsondergang branden de lichten nog eens vier uur. 

"Onze basilicum groeit in een van de beste microklimaten van Sicilië en de rassenkeuzes zijn gericht op soorten met hogere aromatische kwaliteiten, bestand tegen transport, conservering, lage temperaturen en oxidatie, die optreden in de naoogst. Onze standaard volgt de strengste voorschriften, die de integriteit en de gezondheid van de gewassen waarborgen. Hierdoor kunnen we de beschikbaarheid van kruiden voor het hele jaar garanderen. Dankzij de warmtebehandelingssystemen die na de oogst worden toegepast, kunnen we de kruiden in goede staat houden, zelfs in de fase tot en met de afzet", legt Gambuzza uit.

De kruiden van Azienda Giudice Martina Franca zijn uitsluitend bedoeld voor zakelijke klanten, die het op de markt brengen. De basilicum is verpakt in dozen van 2,5 kilo, in het formaat 30x50x22, met een versheidsbesparende zak voor gebruik in voeding. In de winter wordt een speciale handdoek toegevoegd om overtollige vochtigheid te absorberen. De pallet bestaat uit 80 dozen, dat goed is voor een totaal gewicht van 200 kg.

Basilicum

"Sommige van onze kassen hebben een blauw en rood led-verlichtingssysteem. Het is een technologie die het licht reproduceert dat het meest geschikt is voor de stimulatie van de chlorofylfunctie. Op deze manier wordt de fotoperiode verhoogd tijdens het winterseizoen, wanneer de zonuren het minst zijn. In de ochtend schijnt er vier uur kunstlicht en nog eens vier uur in de avond, waar we een uur voor zonsondergang mee starten. Op deze manier proberen we, samen met een verwarmings- en ventilatiesysteem, de zomer weersomstandigheden te reproduceren die zorgen dat de basilicum in optimale conditie is", zegt Gambuzza.

Wilde venkel

Naast basilicum houdt het bedrijf zich ook bezig met de teelt van munt, eveneens in de kas. Daarnaast is er drie hectare met wilde venkel, in de volle grond, dat bestemd is voor zowel de versmarkt als de verwerkende industrie. 

Munt

"Voor zowel de munt, wilde venkel en voor de basilicum zien we een groeiende trend. Onze kruiden worden gewaardeerd op de belangrijkste Italiaanse markten en daarom is de volledige 100% hiervoor bedoeld", concludeert Gambuzza.

Contact:
Azienda Agricola Giudice Martina Francesca 
Via L. Bisani 90
97109 Ragusa - Italië
Tel.: +39 335 455627
Email: massimo.gambuzza@alice.it
Web: www.basilicodisicilia.it

 

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven