Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Betere manier om CO2-opname bij planten meten

Om nauwkeurig te kunnen voorspellen hoe het klimaat op aarde in de toekomst verandert moeten we weten hoeveel broeikasgassen — met name CO2 — zich in de atmosfeer bevinden, nu en in de toekomst. Maar ook hoeveel erbij komt in de lucht en hoeveel eruit gehaald wordt door bijvoorbeeld fotosynthese bij planten die CO2 opnemen uit de lucht. Hierover zijn slechts grove schattingen mogelijk. Linda Kooijmans promoveerde op 30 november op een onderzoek waarin zij laat zien hoe met het gas carbonylsulfide toch CO2-opname door fotosynthese kan worden bepaald. 

Om bijvoorbeeld ook te weten hoe fotosynthese (en dus de hoeveelheid CO2 die uit de lucht gehaald wordt) verandert als het warmer wordt of als CO2 concentraties stijgen, maakte Linda gebruik van het gas carbonyl sulfide (COS). Dit wordt net als CO2 opgenomen door planten, maar anders gebruikt en dus niet uitgestoten. Hierdoor kan de bruto opname door planten van COS wel gemeten worden. Dit kan gerelateerd worden aan CO2 opname. 

Lees hier meer over hoe dit in zijn werk gaat.

Publicatiedatum: