Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Samenwerking met leerstoel geothermie TU Delft

Nieuwe innovatiecentrum aardwarmte in Rijswijk

Innovatie Centrum Well Technology en Warmte is gestart op bedrijventerrein Plaspoelpolder. Bedrijven en organisaties gaan er onderzoek doen naar geothermie. Energie Beheer Nederland, ministerie van Economische Zaken, provincie Zuid-Holland, gemeente Rijswijk, TNO en Shell staan gezamenlijk aan de wieg van dit innovatiecentrum dat deze week gestart is.

Omdat Shell Kessler Park gaat verlaten, ontstond de mogelijkheid dit centrum in Rijswijk te stichten. Shell en TNO hebben officieel afgesproken, met steun van de andere betrokkenen, dat TNO enkele installaties, inclusief een unieke boortoren, en laboratoriumfaciliteiten van Shell kan overnemen. Daarom kan deze locatie uitstekend fungeren als basis voor een innovatiecentrum voor onderzoek naar aardwarmte, laat de Provincie Zuid-Holland weten. 

Om energietransitie in Nederland ruim baan te geven, investeren ook het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en Energie Beheer Nederland in het innovatiecentrum. De komende 2 jaar zal moeten blijken of het centrum levensvatbaar is.

Provincie Zuid-Holland betaalt mee aan leerstoel geothermie TU Delft
De provincie Zuid-Holland betaalt de komende twee jaar 50.000 euro mee aan een leerstoel geothermie aan de TU Delft. Andere financiers zijn BNG Bank, Energie Beheer Nederland, Eneco, ECW, Hydreco Geomac en Huisman. De gesprekken voor het benoemen van een assistent professor lopen. De professor zal samen met tientallen promovendi, postdocs en studenten antwoorden zoeken op wetenschappelijke en technische vragen rondom geothermie.

Die vragen zullen bijvoorbeeld gaan over de samenstelling van de ondergrond, risico’s rondom het aanboren van warmtebronnen, boortechnieken, welke vloeistoffen het beste gebruikt kunnen worden tot hoe het zit met de economische haalbaarheid van geothermie en het opschalen van de activiteiten om zo veilig mogelijk zoveel mogelijk aardwarmte te kunnen gebruiken.

Het team heeft een directe link met de geplande geothermiebron op de TU Delft campus en met het in ontwikkeling zijnde innovatiecentrum Geothermie in Rijswijk.

Bron: Provincie Zuid-Holland

Publicatiedatum: