Rick de Boer, W. de Boer & Zonen:

"Verwerkers hebben flink geïnvesteerd in de bewaring van peen"

Tholen - Vroeger dan anders zit de peenoogst voor de meeste telers erop. Veel van de oogst is de koelhuizen ingereden, wachtend op afzet in het voorjaar. "Verwerkers hebben al flink geïnvesteerd door peen in koelhuizen op te slaan", weet Rick de Boer van W. de Boer & Zonen uit Westwoud. Telers zullen de peen niet snel verkopen. De droge zomer heeft hier en daar voor misoogsten gezorgd, dus de de verwachting is dat in het voorjaar de prijzen zullen pieken.

De huidige prijsvorming is al goed te noemen. "De peen afland is de afgelopen tijd voor aanzienlijk veel geld verkocht. De Duitse verwerkers kwamen op de Nederlandse markt en dat zorgt voor hogere prijzen. In augustus lag de prijs rond 12 cent de kilo. Toen de Duitsers op de markt kwamen, stegen de prijzen naar 25 cent", vertelt Rick. Hij denkt dat de prijzen voorlopig standhouden. Telers die hun oogst de koelcel hebben ingereden, zullen niet voor februari gaan verkopen, verwacht hij.

De grote vraag voor de komende maanden is hoe de kwaliteit van de wortelen zich houdt tijdens de bewaring.  Rick: "De omstandigheden tijdens het rooien zijn goed geweest. De kwaliteit van de wortelen is aanzienlijk beter dan vorig jaar. Het is wel de vraag welke invloed de droogte van afgelopen zomer op de bewaring heeft. Daar is nauwelijks ervaring mee. 2003 was een droog jaar maar deze zomer was veel droger. Of de kwaliteit op lange termijn goed blijft, is afwachten, dat zorgt voor onzekerheid."

De volumes en kwaliteit van peen uit de Flevopolder zijn, ondanks de droogte, over het algemeen goed, vertelt Rick. Van enkele percelen in de noordelijke delen van de polders is de opbrengst minder. Ook in de provincies Groningen en Zeeland zijn opbrengsten lager dan gemiddeld, omdat ze daar niet konden beregenen. De kwaliteit van die peen is ook minder.

Momenteel is het vrij rustig in de handel, misschien wel door de hoge prijzen, want dat is waar het uiteindelijk om draait. "Bij hoge prijzen lig je uit de markt. Voor een paar centen minder schakelen afnemers al over naar product uit andere landen", vertelt Rick. Toch is De Boer & Zonen positief gestemd over komend seizoen. "De peen ziet er goed uit en door de droogte is er minder peen in voorraad. We wachten rustig af tot de drukte komt en hopen dat de prijsvorming goed doorzet", besluit Rick. Het familiebedrijf speculeert niet met peen in koelhuizen. "We weten nu wat we hebben. Door één kist te kort stijgen de prijzen, maar één kist te veel en ze dalen net zo hard."

Voor meer informatie
W. de Boer en Zn
Rick de Boer
Oudijk 26
1617 KR Westwoud
T: 0229 262948
F: 0229 261986
info@deboerwestwoud.nl 
www.deboerwestwoud.nl  

Verkoop
Willem de Boer 06-12438991

Inkoop/teelt
Rick de Boer 06-23167271


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven