Je krijgt deze pop-up te zien omdat dit de eerste keer is dat je onze site bezoekt. Krijg je deze melding altijd te zien dan heb je je cookies uitstaan en zullen die blijven verschijnen.
U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).
Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!
Je ziet deze popup omdat dit de eerste keer is dat u de site betreed. Als u dit bericht blijft krijgen zet dan alstublieft uw cookies aan
Italië: gat bij bloemkoollevering
Stefano Calevi, marketing manager van F.LLi.Calevi geeft zijn visie over het lopende bloemkoolseizoen. Het bedrijf met als vestigingsplaats Viterbo (Italië) is gespecialiseerd in bloemkool, kool, broccoli en meloen heeft zich aangesloten bij de telersorganisatie ASPORT.
Van rechts naar links: Stefano and Alberto Calevi en landbouwingenieur Dino Amici.
Op 200 hectare teelt men 5 mln kilo bloemkool. Door afwisseling tussen het gebied van Viterbo en Pian del Fucino (Abruzzo – Italië) gedurende de zomer periode (25 juli – 5 september) kan het bedrijf het gehele jaar bloemkool telen. Door de juiste klimaatomstandigheden is het net als Franse Bretagne ook 12 maanden per jaar actief op de bloemkoolmarkt.
Bloemkool
80% van de totale productie is witte bloemkool, 20% is Romenesco (groene) bloemkool. In Italië heeft het bedrijf een marktaandeel van 90%. Rond 15 december begint men met de export naar Noord Europa omdat daar de productie van bloemkool stil ligt. Groene bloemkool neemt toe in populariteit zowel in het Noorden van Italië als in landen als Duitsland en Zwitserland. Het laatste land wil alleen kleine kooltjes van 500 gram.
Romanesco bloemkool (groene bloemkool)
Wat de aanvoer betreft verwacht Stefano dat er een gat zal ontstaan. Door de hoge temperaturen van de laatste dagen is de kool eerder rijp dan normaal. De 90 dagen cyclus is ten einde, dus hebben we een gat in bloemkool aanlevering van 10 dagen. Dezelfde situatie is ontstaan in Zuid Italië en het seizoen in Polen is ten einde.
Met betrekking tot de prijzen verklaart Stefano dat er een record is m.b.t. groothandelsprijzen namelijk 65-70 cent/kg. Dit is een stijging van 5 tot 10 cent in vergelijking met de laatste week. Detaillisten verkopen de kool zonder verpakking voor 75-80 cent en met verpakking voor € 1,- Top van de productie wordt tussen januari-februari 2013 verwacht.