FDA: "Romaine sla uit glasteelt en teelt op water veilig"

Romaine sla E coli-uitbraak beperkt tot Californië

Nu de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) de bron van besmette romaine sla hebben gevonden, dringen experts er bij consumenten op aan om waakzaam te zijn bij het bepalen van de herkomst van de sla die ze kopen.

"De CDC stelt dat als de herkomst niet op het etiket staat, je het zekere voor het onzekere moet nemen en de sla niet moet consumeren", zegt Renee Boyer

Eerder deze week kondigden federale gezondheidsfunctionarissen aan dat romaine sla veilig is om te eten zolang het niet afkomstig is uit het teeltgebied in Central Coast in Californië. Winkels en distributeurs zijn aangespoord om uit voorzorg te vermelden waar de sla vandaan komt.

"Het probleem is dat de herkomst van de meeste sla niet is geëtiketteerd", zei Boyer. "De meest voorkomende situatie waarin u wel een label aantreft, is als het in zakken wordt verkocht."

"Bij twijfel moet de consument de productmanager kunnen vragen waar de producten vandaan komen. De meeste ketens zullen ijverig zijn en geen sla in de schappen leggen tenzij ze weten dat het niet uit deze regio komt", zei Boyer.

FDA en romaine slasector akkoord over etikettering
De FDA nam onlangs deel aan discussies met de belangrijkste telers en distributeurs van romaine sla in de Verenigde Staten en met de belangrijkste handelsverenigingen die de sector vertegenwoordigen met betrekking tot productetikettering en datering om de consument ervan te verzekeren dat geen enkele romaine sla die op de markt komt besmet is met E. coli O157: H7. Op het etiket staat het oogstgebied en de oogstdatum van de romaine sla. Dit kan ervoor zorgen dat de FDA consumenten beter kan informeren in geval van een toekomstige uitbraak van een ziekte. De FDA heeft ook toezeggingen van de romaine slasector dat dergelijke etikettering in de toekomst zal blijven plaatsvinden en de standaard voor hun producten zal worden.

Daarnaast heeft de bladgroentensector ingestemd met de oprichting van een taskforce om oplossingen te vinden voor de etikettering  van romaine sla en andere bladgroenten op lange termijn om producten te identificeren en normen voor de traceerbaarheid van producten vast te stellen. De taskforce zal ook de informatie van deze uitbraak onderzoeken om de oorzaak van de uitbraak te vinden en om voortdurende veiligheidsproblemen met romaine sla te voorkomen. Een uitkomst zou kunnen zijn om ook de oorsprong en datum te etiketteren bij andere bladgroenten.

FDA: "Op water en in de kas geteelde romaine sla veilig." 
De FDA heeft ook een statement uitgegeven waarin staat dat "romaine sla die buiten het teeltgebied Central Coast in Noord- en Midden-Californië is geoogst geen verband lijkt te houden met de huidige uitbraak. Op water en in de kas gekweekte romaine lijkt ook niet gerelateerd te zijn aan de huidige uitbraak. Er is geen aanbeveling voor consumenten of winkeliers om deze romaine sla te vermijden."

Na het nieuws dat de oorsprong van de uitbraak is gevonden, herinnert het New Jersey Department of Agriculture consumenten en retailers eraan dat "de in New Jersey geteelde romaine sla met zekerheid kan worden gekocht." Consumenten moeten ervoor zorgen dat op het etiket van alle romaine sla die ze kopen duidelijk wordt vermeld waar het is geteeld."

Canadese indoorteler: "Hele oogst knapperig."
Tot nu toe zijn 22 mensen ziek geworden in Canada door E. coli-infecties die verband houden met romaine sla, waaronder vier gevallen in Ontario, zeventien in Quebec en één in New Brunswick.

Opaskwayak Cree Nation LED Smart Farm operations manager Stephanie Cook vertelde aan CBC News dat iets meer dan 2500 kroppen romaine sla volgende week gereed zijn voor consumptie, maar al voordat ze klaar waren om te oogsten, is alles al verkocht.

"Zodra de E. coli-besmetting bekend werd, liet ik mensen naar het teeltbedrijf komen om romaine sla te bewaren voor hun personeelsfeesten," zei Cook. "Binnen drie dagen was al die sla gereserveerd."

Nu de bron van de uitbraak bekend is, adviseert de Canadian Food Inspection Agency distributeurs, importeurs, restaurants, retailers en instellingen om romaine sla en producten met romaine sla die geoogst is in delen van Californië (groeiseizoen 2018) zoals in de USFDA's statement staat vanwege mogelijke besmetting met E. coli O157 niet te distribueren, importeren, verkopen, serveren of gebruiken.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven