Specialisten van de Polytechnische Universiteit van Baja California (UPBC) hebben een systeem ontwikkeld voor de klimaatregulering in kassen, waarbij gebruikt gemaakt wordt van geothermische energie die wordt gewonnen uit de warmte van de ondergrond. Dit systeem werd ontwikkeld voor plaatsen als Mexicali, een Mexicaanse gemeente die gewijd is aan de landbouw en waar de temperaturen zowel in de zomer als in de winter extreem zijn.
Een van de voordelen van het systeem, dat op de universiteit getest werd, is dat de planten gedurende de hele dag op dezelfde temperatuur blijven, waardoor de groeiperiode van de gewassen met 50 procent verkort wordt.
De planten groeiden meer dan in een niet-geklimatiseerde kas. Het project biedt een prestatiecoëfficiënt van 4, wat betekent dat er voor iedere geïnvesteerde kilowatt vier warmte-kilowatt wordt geproduceerd.
Abelardo Mercado Herrera, een onderzoeker van de UPBC en technisch manager van het project, vertelde dat er voor de ontwikkeling van het systeem een prototype van een kas gebouwd werd, dat vergelijkbaar was met een bedrijfskas. Het ging om een kas met een oppervlakte van 1.100 vierkante meter, waarvan 200 vierkante meter verwarmd werd, om afwisselend komkommers en tomaten te telen.
Het op temperatuur houden van deze wisselende gewassen leverde de volgende voordelen op: de productiviteit steeg met 40 procent, planten groeiden 1,5 meter hoger, de opbrengsten waren 30 tot 40 procent groter en het gewicht van de groenten nam toe. Het belangrijkste voordeel van de geklimatiseerde kas was dat de ontwikkelingsperiode van de plant tot aan de oogst afnam van 90 tot 45 dagen.
Volgens Herrera is dit gesloten systeem vergelijkbaar met de radiator van een auto. Als het systeem eenmaal van water is voorzien is het niet nodig om het eruit te halen of meer water toe te voegen. Het circuleert namelijk en werkt op elektrische energie. Door de productie van geothermische energie wordt de energie teruggewonnen en vermenigvuldigd.
Bron: Notimex