Telers delen praktijkervaringen met Het Nieuwe Telen tijdens studiemiddag

Lichtefficiency, plant- en kasbalansen volgen en sturen en draadloos meten

Op woensdag 12 december vindt de vijfde editie plaats van de studiemiddag Het Nieuwe telen (HNT) voor telers en teeltadviseurs. De bijeenkomst vindt plaats bij de ZLTO in Den Bosch. Centraal in het programma staan de ervaringen van telers bij de toepassing van HNT in de praktijk. Daarnaast vertellen onderzoekers over de laatste resultaten uit onderzoeksprojecten.

Lichtefficiency bij Vereijken
Hans Vereijken van Vereijken Kwekerijen gaat in een workshop in op de data-analyse die door Let’s Grow is uitgevoerd om de teeltstrategie en resultaten van de verschillende locaties onderling te vergelijken. De benutting van het aangeboden licht (zonlicht en groeilicht) stond daarbij centraal.

Telers vertellen over het gebruik van balansen
Hans van Weerdenburg van Kwekerij Hoge Weide gaat in op het optimaliseren van zijn Zamioculcas teelt via het toepassen van de basisprincipes van HNT. Meer licht toelaten, vocht sturen op basis van AV en schermen tegen uitstraling. Fresiateler Marinus Hofland vertelt over de toepassing van de basisprincipes van HNT in zijn teelt: schermen tegen uitstraling, lichtafhankelijk telen en het monitoren van de balansen. Teeltmanager Peter Ninhuys vertelt hoe bij komkommerteler Frank van Lipzig HNT in de praktijk wordt toegepast. Hoe worden de plant- en kasbalansen gevolgd en gestuurd?

Verbreding naar relatie plantweerbaarheid en HNT
In totaal kan worden gekozen uit 12 workshops, o.a. met Koppert Biological Systems over de aandacht voor evenwicht in relatie tot plantgezondheid en weerbaarheid vanuit HNT en met Arie de Gelder (WUR) over draadloos meten voor klimaatgelijkheid. Tevens worden de goede resultaten uit de Winterlichtkas toegelicht: 280 stuks komkommer, 120 kg met slechts 20 m3/m2 aan gas verbruik.

Aanmelden
Voor informatie over alle workshops en het aanmeldformulier, kijk hier. Let wel: de studiemiddag is uitsluitend toegankelijk voor telers en teeltadviseurs die eerder de cursus HNT volgden.

Bron: Kas als Energiebron


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven