Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Pyrolyse-olie kans voor de glastuinbouw?

Pyrolyse-olie is een redelijk onbekende biobrandstof die een alternatief kan vormen voor houtige biomassa als warmtebron. Het heeft een aantal grote voordelen voor de gebruiker ten opzichte van een houtketel. In plaats van een grote verbrandingsinstallatie met houtbunker, houttransport en rookgasreiniging is alleen een olieketel met buffertank nodig. Deze olieketels kunnen ook op een olie/aardgas mengsel draaien en zijn eenvoudig op- en af te regelen.

Uit gewasresten en bermgras
Pyrolyse-olie wordt gemaakt van zaagsel en in de toekomst mogelijk van gewasresten en bermgras. Het kan per tankwagen worden aangevoerd vanuit een fabriek in Nederland. Er staat inmiddels al een fabriek van BTG in Hengelo, waar pyrolyse-olie wordt geproduceerd voor Friesland Campina. Bij meer afnemers kan een nieuwe fabriek worden bijgebouwd. De brandstof zelf is relatief duur, maar zoals het zich nu laat aanzien kan de SDE+ subsidie het prijsverschil met aardgas compenseren.

Bijeenkomst studiegroep bio-energie
Op 6 december vindt er een bijeenkomst plaats van de studiegroep bio-energie in Ens. Daar wordt ingegaan op pyrolyse-olie, de beschikbaarheid en betaalbaarheid van biomassa en wordt een bezoek gebracht aan de houtvergasser-WKK van kwekerij Baas. Opgeven kan bij jeroen.larrivee@blueterra.nl. 

Publicatiedatum: