Bijna duizend hectare overstroomd

Grote zorgen in Italië na overstromingen

De intense en langdurige regenval in sommige gebieden van de lagere gelegen delen in Lazio, inclusief Pontinia, Sabaudia en Terracina hebben geleid tot overstromingen op het platteland. Veel kassen zijn ondergelopen, zoals de foto hieronder laat zien.

Een lokale teler bevestigt de ernst van de situatie: "Bijna duizend hectare is volledig onder water gelopen als gevolg van de overstromingen van de Sisto rivier, die de kanalen en grachten vervolgens liet overstromen. Daarnaast zijn ook wegen ondergelopen en ingestort als gevolg van een aardverschuiving. De foto's tonen de kritieke omstandigheden die een van de belangrijkste wegen in de regio Lazio heeft ervaren. Al het verkeer is omgeleid via secundaire routes."

Volgens de teler is de gehele teelt van sla, wortels en rapen verloren gegaan: "We zitten midden in een zeer ernstige crisis en iedereen moet zijn of haar eigen verantwoordelijkheid nemen, te beginnen met het Bonifica Consortium. Want waarom lopen telers het risico om te worden aangeklaagd als ze de kanalen willen behouden? We zouden graag een andere houding tegenover preventie zien."

Stagnatie is de echte vijand
Een expert vertelt over de effecten op de gewassen in het gebied: "De duur van waterstagnatie zal een bepalende factor zijn. Als de verzadiging van water in de bodem langer duurt dan 24 tot 48 uur, bestaat het risico van radicale verstikking en dus zullen de planten dood gaan. In plaats daarvan hopen we dat de uitstroom van de water sneller zal plaatsvinden want sommige gewassen zullen zich, ondanks alles, nog steeds kunnen herstellen." 

Er is inderdaad onderscheid te maken. De expert legt uit: "Wie net het land had bewerkt en plantingen had uitgevoerd, denk bijvoorbeeld aan courgettes, heeft natuurlijk heel weinig te redden. Voor de spinazie en babyspinazie is het een ander geval. De eerste snee kan behoorlijk moeilijk zijn omdat de velden overstroomd zijn, maar als het water snel zal uitstromen zal het seizoen niet noodzakelijkerwijs worden aangetast."

"Radijs of valeriaan zouden besmeurd kunnen zijn met modder, maar een wasbeurt zou voldoende zijn om het probleem op te lossen, dat alleen esthetisch van aard is."

Hoewel het gebied van Fondi lijkt te zijn gespaard, is het gebied rond Pontinia hard getroffen. Hier zijn worden granen en verschillende soorten sla geteeld.

Ook in Sabaudia, dat ook in de provincie Latina ligt, was er sprake van overstromingen. "De kassen in de buurt van grachten of rivieren zijn het meest getroffen. Maar om eerlijk te zijn, mensen zetten gewassen in gebieden waarvan bekend is dat ze gevoelig zijn voor natuurlijke overstromingen. Daarom is het gebrek aan onderhoud niet de enige schuldige. We moeten heroverwegen hoe we dit soort situaties kunnen voorkomen", zegt de expert.

In de tussentijd maken veel telers zich zorgen over de temperatuur: "We hopen dat de temperaturen niet onder nul komen als de grond nog steeds met water is verzadigd. De beschermde teelt zou deze vorstgerelateerde problemen juist moeten voorkomen. Het is echter duidelijk dat de recente klimaatgebeurtenissen ons erop moeten wijzen dat deze fenomenen van tropische ontwikkeling nieuwe landbouwbenaderingen in de stedelijke gebieden vereisen."

 

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven