Polen:

Lange warme herfst vormt bedreiging voor winterplanten

De warme herfst in Polen veroorzaakte bij sommige planten een herstart van de groeicyclus en dit is een slecht teken, zegt agrometerorologe Dr. Barbara Skowera. Zij verklaart dat indien de temperatuur snel daalt, de planten zullen bevriezen. Volgens haar zullen koolzaad en andere wintergewassen schade lijden.

"Voor sommigen lijkt de warme herfst vrij aangenaam, maar voor planten is zo'n abnormaal hoge temperatruur niet bepaald goed," zegt Skowera. Ze voegt eraan toe dat sommige planten terug in de bloeifase zitten. "Ik heb tomaten gezien met vruchten in inlandse kassen, wat het gevolg is van een warme herfst bij planten, geeft ze aan. "Indien het in de herfst warm is en er voldoende luchtvochtigheid is, kunnen planten deze periode aanzien voor de lente." 

"Nu, in de herfst, zijn vele planten een nieuwe cyclus gestart, wat niet veel goeds voorspelt. Deze planten zullen waarschijnlijk volgend seizoen verzwakt zijn, "zegt de agrometeorologe. Voor planten is het het best indien de koude periode op een bepaald moment van hun ontwikkeling plaatsvindt.

Dr. Skowera legt uit dat de warme herfst vooral een bedreiging vormt voor winterplanten die in de herfst worden gezaaid. "Iedereen maakt zich vooral zorgen over het oliehoudende koolzaad," zegt ze.

"Hoe de planten standhouden, zal afhangen van de manier waarop de winter evolueert," legt Dr. Skowera uit. Het beste is wanneer de temperatuur geleidelijk aan daalt, indien het zou regenen, zou de grond bevroren zijn en zou er bijtijds zelfs sneeuw vallen. In zulke weersomstandigheden zullen de planten in staat zijn om zich te wennen aan de koude en de winter te overleven.

Indien de temperatuur echter snel daalt, zou het beter zijn voor de planten mocht het sneeuwen. "Indien het droog is en er vorst is, zullen de planten bevriezen," waarschuwt ze. Bovendien zou dit volgend jaar misoogst met zich brengen.

"Sneeuwbuien zullen planten beschermen tegen lage temperaturen en de thermische schok zal worden beperkt," zegt Dr. Skowera.

Ze wijst erop dat er in de landbouw geen gekende methode bestaat om akkerbouwgewassen tegen de negatieve gevolgen van een warme herfst te beschermen. "Je kan bescherming bieden tegen lentevorst, maar het is moeilijk om tegen een warme herfst en winter te beschermen."

De agrometeorologe zegt dat nu al kennelijk in heel Polen het meteorologische teeltseizoen verlengd werd (d.w.z. de periode met een gemiddelde dagtemperatuur boven de 5 graden Celsius).

Ze besluit dat de lente, zomer en herfst allemaal warmer waren dan gemiddeld dit jaar. Op het meetstation in Garlice, nabij Kraków, lagen de gemiddelde temperaturen in april, mei en oktober tot 4 graden hoger dan de gemiddelde temperaturen in deze maanden tussen de jaren 1971 en 2000. Dit seizoen was trouwens ook droog.

Bron: portalspozywczy.pl


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven