Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Minder plastic, meer voorgesneden AGF?

Veel supermarkten in de VS hebben plastic tasjes in de ban gedaan, maar hun groente- en fruitafdelingen wemelen van de plastic wegwerpverpakkingen, zoals punnets, foam schalen en cellofaan. En wat te denken van gesneden AGF? 

Voorgesneden groenten en fruit zijn duurder en minder voedzaam. "Tijdens het snijden staan groenten en fruit bloot aan zuurstof en licht en soms ook aan hitte en dit heeft nadelige gevolgen voor de voedingswaarde," legt Caroline West Passerrello uit, woordvoerster van de Academy of Nutrition ans Dietetics. Ongesneden groenten en fruit behouden hun vitaminen en andere voedingsstoffen langer dan producten die al gesneden zijn. 

In water oplosbare vitaminen, zoals B en C, lopen het grootste risico omdat vocht sneller verdampt in voorgesneden groenten en fruit. Het is altijd beter om de gewenste hoeveelheid te snijden en de rest in een luchtdichte doos te bewaren.

Bovendien is het kopen van gesneden groenten ook niet bepaald veiliger. Het is geen toeval dat veel uitbraken van voedselinfecties gerelateerd zijn aan zakken voorgesneden sla. "Gesneden sla bevat veelal bacteriën omdat er meer randen zijn die besmet kunnen raken," vervolgt West Passarello. "Daarbij is een warme, vochtige, afgesloten omgeving de ideale broeihaard voor E.coli, Salmonella en Listeria." 

In een artikel op menshealth.com wordt lezers aangeraden om bladgroenten zoals spinazie of rucola te kopen of om sla zelf te snijden en eventuele restjes in een plastic zak in de groentelade van de koelkast te bewaren. 

Biologische voedingsmiddelen dienen verpakt te zijn

Om hun biologische keurmerk te behouden, mogen biologische producten niet in aanraking met conventionele komen en om deze reden zijn ze meestal verpakt. Ook zou anders de kans bestaan dat zij verkeerd geëtiketteerd worden. Er is één uitzondering en dat is biologisch fruit dat van de teler direct aan de consument wordt verkocht. 

 

Publicatiedatum: