Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Frans Cool, Cool Paul

“De hoge uienprijs verlicht toch nog iets van de pijn”

Tholen – “De Belgische uienmarkt is qua opbrengst nog slechter dan de Nederlandse markt. De opbrengst per perceel is verschillend, maar er zijn door de droogte veel mislukte percelen”, vertelt Frans Cool van groothandel Cool Paul. “De prijzen zijn deze week net als in Nederland omhooggegaan van 30 naar 40 cent per kilo voor grove partijen. Voor een deel van de telers verlichten die prijzen nog iets van de pijn.”

Drielingen
Voor de telers, die slechte percelen hadden, maken de hoge prijzen het dit jaar niet goed. “Er zijn percelen bij waar de opbrengst 10 ton drielingen per hectare is, die moeilijk te verkopen zijn. Ook zijn er dit jaar veel kleine maten en de kwaliteit is ook niet al te best. Er zijn veel partijen met kiem erin of bijna erin, omdat ze niet goed gespoten zijn. Er zijn nu al problemen met het versturen van uien naar de Afrikaanse markt, omdat er schot in de uien is gekomen”, vervolgd Frans.

Zuiden
“De Belgische markt wil enkel grove uien, liefst tussen de 60 en 80, maar als we ze niet kunnen leveren, moeten we ze uit Nederland halen. In Nederland zijn er meer beregeningsmogelijkheden, dus zijn daar de opbrengsten dit jaar iets hoger en de uien grover”, zegt Cool. “In Spanje en Frankrijk zijn de uien dit jaar goedkoper dan bij ons, dus ondervinden we wel wat concurrentie uit die hoeken.”

Wortelen
De worteloogst is dit jaar beter uitgevallen dan de uien. “De verkoop loopt normaal en de markt is een stuk stabieler dan van de uien. De prijzen en kwaliteit zijn goed, alleen hebben we wat partijen die iets te droog gerooid zijn. Dit kan een minpunt zijn voor de houdbaarheid en de kleur van de wortelen. Ook is er in de wortelen wat concurrentie vanuit Frankrijk en Spanje, maar over het algemeen loopt de verkoop vrij normaal door”, besluit Frans.

Voor meer informatie:
Frans Cool
Paul Cool
Bevrijdingslaan 204
9200 Appels
+32(0)52 2154 46
Frans@coolpaul.be  
www.coolpaul.be