Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Spanjaarden verwachten in 2019 zaden beschikbaar te hebben

Aan de slag met tomatenras dat mogelijk resistent is tegen tomatenmozaïekvirus

Onderzoekers van de Polytechnische Universiteit van Valencia (UPV) hebben een genetische vingerafdruk verkregen van een Valenciaanse tomatenvariëteit die vooral bekend staat vanwege zijn smaak en lage zuurgraad, de zogenaamde "Tomaca de Penjar d'Alcalà de Xivert". Hierdoor wordt het mogelijk om de resistentie van deze tomaat tegen het tomatenmozaïekvirus (ToMV) te verbeteren.

De tomaat valt ook op vanwege zijn hoge gehalte aan lycopeen en antioxidanten. Dat blijkt uit gegevens van het Instituut voor Behoud en Verbetering van de Valenciaanse Agrobiodiversiteit (COMAV) van de UPV, dat de studie begeleid. Bovendien kan dit gewas gedurende drie maanden bewaard worden, met behoud van de kwaliteitskenmerken.

Salvador Soler, een onderzoeker van het COMAV, legde uit dat het verkrijgen van de genetische vingerafdruk zal helpen in het voorkomen van fraude op de markt. Hij gaf aan dat de genetische studie zich in zijn laatste fase bevindt.

De verwachting is dat de zaden met de resistentie voor het ToMV in 2019 beschikbaar zullen zijn. Het virus wordt gezien als de grootste vijand van de tomaat: een ziekteverwekker die traditionele rassen aanvalt en grote verliezen veroorzaakt.

Sinds bijna vier jaar richten Valenciaanse onderzoekers zich, in nauwe samenwerking met de Coöperatie van Telers en Marketeers van de d'Alcalà de Xivert Tomaat (Castellón), op het verkrijgen van nieuwe variëteiten van deze tomaat, die resistenter zijn tegen het virus.

"Het is de meest complete studie van de Penjar d'Alcalà de Xivert tomaat tot nu toe. We begonnen met de karakterisering van de fysieke- en kwaliteitseigenschappen van de tomaat, waarbij we keken naar zijn zuurgraad, vitamine C-gehalte, pH-waarde, concentratie van lycopeen, etc.", stelt Soler. Op basis van dit onderzoek werden de gebieden van het genoom van de tomaat geïdentificeerd die verantwoordelijk zijn voor zijn kwaliteitseigenschappen en bewaarcapaciteit.

Soler vertelt dat er, met het oog op de verbetering van de weerstand met behoud van de intrinsieke eigenschappen van de variëteiten, ook terugkruisingen zijn toegepast, evenals selecties met behulp van moleculaire merkers.

"Uitgaande van een donorras dat het resistentiegen heeft, nemen we de traditionele variëteit en wordt er een kruising tussen deze twee uitgevoerd", legt hij uit.

Vervolgens, en nadat bij iedere kruising de planten die het resistentiegen dragen geselecteerd zijn, "worden deze gedurende meerdere generaties opnieuw gekruist met het originele ras. Op die manier worden de oorspronkelijke eigenschappen van de 'De Penjar' tomaten hersteld, terwijl de betreffende resistentie toegevoegd is".

In 2019 zullen er selecties worden gemaakt van de drie variëteiten d'Alcalà de Xivert tomaat die resistent zijn tegen het ToMV virus. Deze zullen getest worden door telers, voordat ze commercieel ingezet worden.

 

Bron: levante-emv.com

Publicatiedatum: