Syngenta organiseerde studiedag

Het heden en de toekomst van de courgette in Italië

Het Siciliaanse Syngenta, dat zich bezighoudt met de ontwikkeling van duurzame landbouw door onderzoek en innovatieve technologieën, heeft een 'studiedag over het heden en de toekomst van de courgette in Italië' georganiseerd. Deze drukke maar leerzame dag, die in het teken stond van rasseninnovatie, virussen, genetisch onderzoek en consumptietrends, werd uitgevoerd in twee belangrijke fasen met medewerking telers, technici, handelaren en kwekers.

Een moment tijdens het bezoek aan een van de tunnels 

Tijdens het eerste deel van de dag werd een bezoek gebracht aan de velden van telersorganisatie OP Fonteverde in Ispica. De deelnemers uit de belangrijkste gebieden van Midden- en Zuid-Italië, die veelal zijn gespecialiseerd in de teelt en marketing van courgette, kregen hiermee de gelegenheid om het potentieel van de Syngenta-rassen die in tunnels worden geteeld nauwlettend te bekijken. Waaronder Kasos, Cronos, Prometheus, Logos, CV9205, Ortano, Melissa, Amorgos, Patmos en nog vele andere rassen. Dit was een demonstratie van het Syngenta-assortiment, waarmee het bedrijf in staat is om aan alle vereisten te voldoen met betrekking tot elk segment van de Italiaanse markt.

Foto boven: een van de velen tunnels die tijdens de dag werden bezocht

De bezoeken aan de tunnels vonden plaats onder leiding van Giuseppe Circella, productmanager Cucurbitacee bij Syngenta Italië. Ook begeleidde hij de deelnemers bij de rassenpresentatie en beantwoordde hij vragen van agronomische aard.

De conferentie
Het tweede deel van de dag, dat plaatsvond in Modica, was gewijd aan een conferentie met als thema 'het heden en de toekomst van de teelt, markt en consumptie van de courgette'. De sessie concentreerde zich op de courgettesituatie in Italië door rekening te houden met de Europese context. Daarom werden risico's en kansen besproken in termen van agronomische prestaties, marktprestaties en de ontwikkeling van de consumptie.

Ciro Santoro, Technical Crop Advisor Vegetables Seeds bij Syngenta Italia

De conferentie startte met een inleiding door Giuseppe Circella, die het belang aansneed van het evenement omdat de courgette zich bevindt in een cultuur die de laatste jaren steeds strategischer is geworden, niet alleen voor Sicilië maar ook voor Italië.

"Nadat meer dan 10 jaar geleden eveneens een evenement in het teken stond van courgettes, dachten wij bij Syngenta dat het nu de gelegenheid was om de ontwikkeling en de mogelijkheden met betrekking tot deze cruciale Italiaanse gewassen te bespreken", zei de manager.

Een moment tijdens de lezing van Giuseppe Circella

Daarna nam Peter Szungyi het woord, portefeuillemanager EAME Cucurbitacee Syngenta, die het internationale scenario met al zijn implicaties in termen van trends, evolutie, het aantal hectaren en mogelijke effecten op de Italiaanse markt beschreef.

"De Italiaanse markt blijft met ongeveer 16.000 hectare de belangrijkste productiemarkt, maar het is ook de belangrijkste consumentenmarkt in Europa, met een consumptie van meer dan 9 kilo persoon in 2017. De Italiaanse courgette verschilt van die van Spanje en Marokko, dat vooral exporterende landen zijn. In deze gevallen gaat het dus om de teelt en niet zozeer om de consumptie", zei Szungyi.

Peter Szungyi

Szungyi wees erop dat "de consumptie voor deze groente lijkt te stijgen, vooral voor witte courgettes in het Midden-Oosten en Noord-Afrika, ook als gevolg van de toename van de bevolking, terwijl de consumptie van groene courgette vooral groeit in de geografische gebieden van Midden- en Noord-Europa, waar deze groente pas onlangs is geïntroduceerd."

"De belangrijkste trends die voor de komende jaren worden gemeld zijn de consolidatie van faciliteiten en hun specialisatie, de verdere verschuiving naar beschermde teelt in het midden en zuiden van Europa en de diversificatie. Het is daarom essentieel om rekening te houden met de productieve stabiliteit en maximale productie-efficiëntie, zelfs met afnemende inputs, genetische resistentie, kwaliteit na de oogst, parthenocarpie, verpakkingen en het aandeel vers gesneden", aldus Szungyi.

Walter Davino

Walter Davino, professor aan de universiteit van Palermo, nam vervolgens het woord en sprak over plantenziekten en in het bijzonder over de recente verschijning van het New Delhi virus op Sicilië en in het midden en zuiden van Italië. Davino sprak uitgebreid en diepgaande over de evolutie en impact van het virus op courgettes in Italië en over mogelijke teelt- en beschermingsmaatregelen om de risico's en de impact van specifieke virussen en virussen in het algemeen te verminderen. Epidemiologie, diffusie, symptomatologie, controlestrategieën, sanitaire regels en weerstandsmechanismen hebben de aandacht van het publiek getrokken. 

Na Davino was het de beurt aan Guillaume Menet (foto hiernaast), geneticus bij Syngenta. Hij had het over de genetische verbetering van de courgette, en hoe Syngenta zich hierbij sterk richt op de Italiaanse markt, de segmentatie en productdifferentiatie. Menet sprak ook over de resultaten van het courgette-assortiment van Syngenta en de evolutie ervan in recente jaren  en illustreerde de huidige richtlijnen met betrekking tot de teelt: het evenwicht van de plant, de impact op arbeidsbesparing en winstgevendheid, productiestabiliteit, genetische resistentie, tolerantie voor stress abiotisch, vruchtkwaliteit en diversificatie. De doelen die in een korte tijd bereikt kunnen worden, zijn parthenocarpie, maximale fotosynthetische efficiëntie en bescherming tegen virussen.

De laatste spreker tijdens de conferentie was Roberto Della Casa van de Universiteit van Bologna. Hij besprak de kenmerken van de Italiaanse markten en de consumptie van courgettes voor het distributiekanaal. Della Casa illustreerde enkele gegevens over de waardering van de courgette en de ontwikkeling van de consumptie. Bovendien werpen deze gegevens enig licht op het verse rauwe courgette-verbruik, op verschillende manieren van presentatie en de verpakking. Met andere woorden, hij gaf enkele ideeën over hoe de courgette door segmentering kan worden bevorderd dankzij specifieke diensten voor deze producten.

De bezoekers waren zeer geïnteresseerd in deze onderwerpen. De conferentie eindigde in een meer optimistische toon toen het ging over de kansen die technologische en rasseninnovatie voor deze sector zouden kunnen bieden.

"Syngenta zal doorgaan met de investeringen in de Research en Development afdeling en we zullen ons blijven focussen op courgettes in Italië en ook zorgen voor haar leiderschaps- en samenwerkingsrol voor de teelt- en distributiewereld voor de toekomst", zei Giuseppe Circella aan het einde van de conferentie. 

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven