Amerikaans onderzoek

Gevoelige robothanden die zachtfruit kunnen plukken

Dankzij een technologische doorbraak van wetenschappers van de Stanford Universiteit is het mogelijk een nieuwe generatie robots te ontwikkelen met 'menselijke' handen die in staat zijn om verfijnde taken, zoals het plukken van zachtfruit, uit te voeren.

De Amerikaanse onderzoekers hebben elektronische handschoenen ontworpen waarmee robots net als mensen delicate objecten aan kunnen raken en vast kunnen pakken. De technologie is nuttig voor bedrijven die werken aan de ontwikkeling van tuinbouwrobots, die tere gewassen moeten kunnen plukken zonder deze te beschadigen. 

Professor Zhenan Bao en haar team ontwikkelden een handschoen met sensoren in de vingertoppen die de intensiteit en richting van de druk meten. De handschoen bootst de manier na waarop de huidlagen van mensenhanden samenwerken om druk waar te kunnen nemen. 

Telegraph.co.uk citeert Bao: "Deze technologie brengt ons een stap dichterbij het uitrusten van robots met het tastvermogen van de menselijke huid." 

De handschoen van professor Bao werd gebruikt om een bes aan te raken zonder deze fijn te knijpen. De mogelijkheid om producten zoals zachtfruit door robots te laten verwerken betekent een doorbraak omdat bedrijven miljoenen uitgegeven hebben aan de ontwikkeling van robotarmen voor het plukken van groenten en fruit.

 


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven