Nieuwe technologieën voor tuinbouw in China

Water geven vanuit de cloud

In China volgen de ontwikkelingen voor irrigatietechnologie elkaar in rap tempo op. Volgens Brian Li van AgriPlus zijn met betrekking tot irrigatie in de laatste jaren dan ook een aantal trends ontstaan. Zo wordt bij geavanceerde irrigatiesystemen steeds meer gebruik gemaakt van cloudtechnologie. Informatie wordt in de cloud opgeslagen, die vervolgens met smartphones toegankelijk is. Hierdoor krijgen telers direct overzicht op de huidige situatie van hun irrigatiesysteem.

"Eerst dachten we dat deze trend niet zo belangrijk zou zijn. Het begon drie jaar geleden en leek aanvankelijk weinig toe te voegen aan irrigatiesystemen. Na verloop van tijd bleek echter dat deze technologie erg populair was bij investeerders en telers. Het is voor telers een erg handige manier om de tijd te besparen, die anders nodig zou zijn om elke dag de pompen te controleren," aldus Brian Li.
 
"Wij werken nu aan ons eigen cloudsysteem om aan deze vraag tegemoet te komen. Als we niet met deze trend meegroeien, verliezen we mogelijk marktaandeel. Dat zou zonde zijn, want de kwaliteit van onze irrigatiesystemen is erg hoog. Het enige wat we nog missen is de cloudtechnologie."

Naast irrigatiesystemen levert AgriPlus ook oplossingen met betrekking tot klimaatcontrole en het gebruik van substraat. Voor de belangrijkste systemen in het aanbod van AgriPlus wordt samengewerkt met bedrijven in Nederland, Israël en het Verenigd Koninkrijk.

"We combineren de kennis van al deze bedrijven om zo de beste oplossingen voor onze Chinese projecten te leveren. In de laatste paar jaar had 80% van onze projecten te maken met de teelt van zachtfruit. We hadden drie verschillende projecten met blauwe bessen, die samen een areaal vormden van 500 hectare. Om voor deze projecten de beste service mogelijk te maken, gingen we naar een aantal verschillende landen waar zachtfruit wordt geteeld. Daar hebben we meer kennis opgedaan en dit gecombineerd met de projecten in China. Op deze manier waren we in staan om de meest geavanceerde mogelijkheden op het gebied van de blauwe bessenteelt te leveren."


 
AgriPlus werkt als bedrijf met particuliere investeerders. Volgens Brian Li werd er vijf jaar geleden nog niet veel geïnvesteerd in de Chinese landbouwsector, al is hier inmiddels verandering in gekomen. De groei van het aantal investeringen is een geleidelijk proces geweest, dat verband hield met de trends in de consumentenmarkt. Vandaag de dag zijn meer consumenten zich bewust van voedselveiligheid en daardoor ook bereid meer te betalen voor groenten en fruit van goede kwaliteit. Het is daardoor voor particuliere investeerders lucratiever dan ooit geworden om in de tuinbouwsector aan de slag te gaan.

"Ook wordt er door staatsbedrijven in deze sector geïnvesteerd. We hechten echter meer belang aan projecten met particuliere investeerders, omdat zij meer geven om de kwaliteit en het resultaat van elk project. Dit vinden wij ook belangrijk. Wij hebben bijvoorbeeld onlangs een project van 40 hectare afgerond in Yunnan. Binnen het eerste jaar wist de investeerder zijn geld er weer uit te halen. Het rendement van onze projecten is erg hoog."


 
50% tot 60% van de investeerders van AgriPlus komt uit het buitenland. De goede relaties met buitenlandse investeerders hebben volgens Brian te maken met dat het Chinese bedrijf goed met de Engelse taal uit de voeten kan. Ook is Brian zelf in het verleden verantwoordelijk geweest voor bedrijven in Israël en Nederland. Hij heeft hierdoor ruime ervaring met buitenlandse bedrijven opgebouwd, wat bij veel investeerders vertrouwen wekt.
 
In de loop der jaren is de omvang van de projecten veranderd. In het begin werden projecten van 2 of 3 hectare als grootschalige projecten gezien. Vandaag de dag beginnen de projecten meestal pas bij 10 hectare. "Het is niet echt kosteneffectief als je met een kleiner areaal begint. Daarnaast is er sprake van een andere trend, namelijk teelt op substraat. Dit zorgt ervoor dat de opbrengst per hectare toeneemt en de kwaliteit erg goed wordt. We bevinden ons in China in een stadium waarin we een overschot aan tuinbouwproducten zien. Niet al die producten zijn echter even goed geschikt voor de markt. Sommige producten zijn kwalitatief ondermaats en kunnen daarom niet worden afgezet. Onze projecten proberen de kwaliteit te verbeteren en de opbrengst van de teelt weer winstgevend te maken."

Voor meer informatie:
Brian Li
Agriplus Co., Ltd
Tel: +86 0519 89861001
Email: info@agriplus.cn
www.agriplus.cn 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven