Kas op dak universiteit helpt studenten te voeden en te leren

Twee keer per week halen ongeveer 500 studenten en werknemers van de University of Arizona gratis groenten en fruit in het magazijn van de campus.

Deze producten worden tweemaal per week geoogst op het dak van de studievereniging, waar studenten en toekomstige commerciële telers komkommers, tomaten en paprika's oogsten in de Rooftop Greenhouse. Deze voornamelijk door studenten ontworpen en aangestuurde faciliteit met een gecontroleerd milieu is de eerste kas in Amerika die zich op een dak van een universiteit bevindt en die jaarrond voeding kan produceren. De productiviteit van de kas is 10 keer hoger dan de productiviteit van een buitentuin.

Gene Giacomelli, links, voormalig directeur van UA's Controlled Environment Agriculture Center, praat over tomaten met Todd Millay, directeur van de  Arizona Student Unions, in de kas op het dak van de studentenvereniging. 

“We oogsten op dezelfde dagen dat de campus de voeding uitgeeft, dus de producten zijn supervers," vertelt Stacy Tollefson, project- en productiemanager van de kas en professor Biosystems Engineering, als ook expert groenteteler voor het nationaal erkende Controlled Environment Agriculture programma van de UA.

Een goed idee
Toen Todd Millay in december 2016 directeur werd van de studieverenigingen van de UA, was hij blij om te zien dat er een kleine tuin was op het dak die door werknemers werd onderhouden. Toen hij hoorde over het magazijn van de universiteit, die om de paar weken voedsel uitgaf aan 30-40 mensen, bood hij de vrijwilligers van de kantine een centrale locatie aan in de studievereniging. Het viel hem echter op dat er niet veel verse producten gedoneerd werden. Hij bedacht echter een idee om meer verse donaties te creëren. 

“Waarom verbeteren we de tuin op het dak niet en sturen we de oogst naar beneden?", bedacht hij. "En in plaats van medewerkers, kunnen we studenten vragen om de kas te bouwen."

Stacy Tollefson, project- en productiemanager bij de kas en professor in Biosystems Engineering, verzorgt de gewassen in de kas op het dok van de studievereniging van de UA.

Millay en enkele van zijn collega's binnen de studievereniging besloten samen te werken met de afdeling Studenteninzet van de UA en hebben een vier maanden durende competitie gelanceerd. 25 groepen van 5 studenten kregen hierbij ieder een hypothetisch budget van $50.000 (€44.133) om een kosten-effectief, productief en duurzaam systeem op te zetten om verse producten voor het magazijn van de campus te telen. Coca Cola, Shamrock Farms, de studievereniging van de UA, de Student Services Fees Grant van de UA en de UA Green Funds Grant hebben allen meegewerkt om de competitie en de eventuele kas te financieren. 

Het winnende team, bestaande uit vier studenten van de UA College of Engineering en één student van de UA College of Agriculture and Life Sciences, stelden voor om een 750 m2 grote temperatuur-gecontroleerde kas te bouwen waarin tomaten, komkommers en paprika's kunnen worden geteeld. Advies over het ontwerp van Gene Giacomelli, professor biosystems engineering en de voormalig directeur van het Controlled Environment Agriculture programma, gecombineerd met donaties van bedrijven als Autogrow, Formflex, Grodan, Wadsworth Control Systems en Polytex Inc., leidden in 2018 tot de bouw van de kas.

De technologie achter de kas
De kas is temperatuur-gecontroleerd en kan jaarrond produceren, maar het team oogst maar 9 maanden per jaar en gebruikt de zomermaanden om nieuwe studenten te werven en een verse start te kunnen maken. In die 9 maanden verwacht Tollefson dat de kas 1360 kg komkommers, 544 kg tomaten, 363 kg cherrytomaten en 113 kg paprika's op zal gaan leveren.

De planten krijgen hun voedingsstoffen niet uit aarde, maar via twee grote tanks met precies de goede mix aan stikstof, fosfor, kalium en andere voedingsstoffen. Als de oplossing niet volledig wordt opgenomen door de rijen planten, wordt deze terug gecirculeerd naar de tanks en opnieuw aan de planten gegeven.

Studentenvrijwilliger Maggie Lacross, van de UA Campus Pantry raad, vertelt over de voedingsrichtlijnen.

“We besparen enorm veel water met dit recirculerende teelt op water systeem, omdat we slechts zo'n 5% verliezen aan verdamping, en we besparen enorm veel voedingsstoffen," vertelt Tollefson.

Naast dat het water en voedingsstoffen bespaart, zorgt het recirculerende systeem ervoor dat er geen meststoffen in het milieu terechtkomen. Een ander hi-tech kenmerk is dat de klimaat- en irrigatiesystemen van de kas verbonden worden met het internet: het team van de kas kan inloggen en de oplossing voor pH, elektrische geleiding en temperatuur via hun telefoon monitoren.

De vruchten plukken
Tollefson, die een Ph.D. heeft in agricultural and biosystems engineering, zei dat het werken in de kas een uitstekende leerervaring is geweest, zelfs voor haar – dit is de eerste keer dat ze tomaten op water heeft geteeld terwijl de voedingsstoffen gerecirculeerd worden. Zowel zij als de studenten leren zo hoe ze planten efficiënter kunnen voorzien voedingsstoffen. Studenten-stagiairs leren technieken voor de teelt op water en kassenmanagement technieken die kunnen bijdragen aan hun toekomstige carrières.

Het team bezoekt de kas regelmatig om het teelt op water systeem te controleren, de planten te verzorgen, de omgevingsomstandigheden te monitoren, en de gewassen te oogsten en aan de Campus Pantry te leveren. Het doel was om alles soepel te laten lopen - en dat is gelukt. Deze herfst groeiden de komkommerplanten ongeveer 60 cm per week, en de tomatenplanten ongeveer 45 cm. De tomaten en paprika's beginnen al rijp te worden, en er worden wekelijks al zo'n 23 kg komkommers aan het magazijn van de universiteit geleverd.

Bron: University of Arizona (Emily Dieckman)


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven