Toegang tot Europese markt moeilijk, maar poging met chilipepers

Israëlische paprikateler richt zich op nichemarkten

In Israël is het paprikaseizoen een maand geleden van start gegaan. "Tot nu toe verloopt het hetzelfde als vorig jaar," begint Eyal Sahar, oprichter en directeur van de Israëlische telerscoöperatie Gilad Desert Produce. Sahar is tevens paprikateler. "Rusland is onze belangrijkste markt. 70% van de paprika's die op de Russische markt afgezet worden, is uit Israël afkomstig."

Hij vervolgt: "Er is nu sprake van een tweedeling op de markt. Wij doen veel zaken met Rusland, terwijl Spanje heel Europa heeft veroverd, inclusief Oost-Europa. Ook hebben wij in november en december zoals altijd gedurende een korte periode een afzetvenster in Noord-Amerika. Tot november wordt de markt door Nederland, Mexico en Canada beleverd en in december komt de grote aanvoer uit Mexico op gang." 

Volgende week komen ook de biologische paprika's weer op de markt. "We moeten hiermee op dezelfde markten concurreren als voor onze conventionele paprika's," legt Eyal uit. "Mexico is onze grootste concurrent in de Verenigde Staten. De biologische productie neemt jaarlijks toe."

Voor ze worden gesorteerd, worden de paprika's gewassen

De paprikasorteerlijn. De meeste werknemers zijn afkomstig uit Zuidoost-Azië en Afrika. Studenten kunnen een werkvisum voor één jaar krijgen, anderen voor vijf jaar. Hierna keren zij terug naar hun eigen land.

Eyal legt uit dat de hoge transportkosten de afzet in de Verenigde Staten de laatste twee jaar heeft belemmerd omdat luchtvracht erg duur is geworden. "De online handel zorgt voor enorme druk op het AGF-transport via de lucht. Internet bedrijven betalen €4,37 per kilo voor luchtvracht, wij betalen €1,31."

Volgens Eyal zijn veel telers in het grootste paprikateeltgebied in Israël dit jaar eerder met planten begonnen, namelijk al begin juli. "Het planten begint doorgaans pas eind juni/begin augustus. De meeste telers telen hun paprika's in de volle grond of onder netten."

Na regen is irrigatie nauwelijks nog nodig.

https://agfstorage.blob.core.windows.net/misc/FP_com/2018/11/19/Gilad2.jpgLinks Eyal, in de paprikakas van zijn vriend Ori Porat. Ook Eyal zelf teelt op zo'n 6 hectare paprika's. 

Nettunnels
Eén van de telers, Ori Porat, is een vriend van Eyal en teelt gele, rode en oranje paprika's in nettunnels. De gemiddelde productie per vierkante meter bedraagt 8 kilo. "Ik teel zo'n 60% tot 65% rode, 25% gele en 10% tot 15% groene paprika's," vertelt Ori. "Het grootste gedeelte hiervan is voor het Verenigd Koninkrijk bestemd. Hier wil men graag paprika's in drie kleuren voor de zogenaamde 'stoplicht'-verpakkingen." 

Eyal vertelt dat ze ook geprobeerd hebben om de steeds populairdere zoete puntpaprika's aan het Verenigd Koninkrijk te leveren maar de prijzen daalden snel. Volgens hem is het voor Spanje logistiek gezien voordeliger om Europese landen, inclusief het Verenigd Koninkrijk, te bevoorraden. "We hebben dit in het verleden geprobeerd maar de Spanjaarden doen hier al goede zaken," vervolgt Eyal. 

Via het pad tussen de paprikaplanten kunnen de irrigatie-installaties binnen enkele minuten door de hele kas verplaatst worden. 

Naast paprika's teelt Gilad ook nog rode en witte uien op 2,5 hectare. De uienprijzen zijn momenteel erg hoog.

Ein Yahav gezien vanaf het waterreservoir. Er worden hier op 243 hectare groenten en fruit geteeld. 

Proberen voet aan de grond te krijgen op nichemarkten
“Op de Europese markt kunnen we niet concurreren met Spanje en we hebben nog geen alternatieven," vervolgt hij. "Afrika is een echte nichemarkt en daarom niet geschikt voor ons. Ook in India worden weinig paprika's gegeten." Hij legt uit dat het bedrijf wel probeert om toegang te krijgen tot de Europese nichemarkt voor chilipepers. "Ik ben hier enorm optimistisch over omdat de pilot vorig jaar zeer goed verlopen is."

De totale oogst is de afgelopen drie jaar hetzelfde geweest, vertelt Eyal. Desondanks ziet hij de toekomst voor Israëlische paprika's positief in. "De mensen hier zijn hard. Ze kunnen niet anders. In deze regio wonen hardwerkende mensen die hier willen blijven."

Wanneer hem gevraagd wordt wat de grootste uitdaging voor de toekomst van de paprikasector is, antwoordt hij dat de arbeidskosten steeds hoger worden. "Zo'n 30% van de kosten van telers hebben te maken met arbeid. Ook is er een tekort aan arbeidskrachten."

Een groene oase in de woestijn

Vroeger was deze plaats volgebouwd met kassen maar nu groeien er dadelpalmen. Na vijf jaar kunnen de eerste dadels geoogst worden en na acht jaar bereikt de productie haar volledige potentieel. Een volgroeide palmboom levert jaarlijks 100 kilo Medjool-dadels op.

Voor meer informatie:
Eyal Sahar Gm
Gilad Desert Produce Ltd
Tel: +972 8 6582515
www.giladltd.co.il 
Check our Holland company


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven