Foto's Expo Agroalimentaria en MJBizCon

Rooskleurige vooruitzichten voor glastuinbouw Mexico én 'het nieuwe groen' in Vegas

Tholen - Afgelopen week vloog de sector weer uit om wereldwijd beurzen te bezoeken. Zowel in Mexico, waar de Expo Agroalimentaria werd gehouden, als in Las Vegas, waar de MJBizCon plaatsvond, waren de nodige Nederlandse bedrijven te vinden. Beide beurzen werden druk bezocht en omdat zowel de glastuinbouw in Mexico als de cannabissector hard groeit, was de stemming positief.

Bekijk hier de reportage van de Expo Agroalimentaria,

en hier de reportage vanuit Las Vegas.

In Mexico was op de beurs goed te zien dat telers steeds groter worden en professioneler. Toeleveranciers profiteren hiervan en zij waren dan ook in ruime mate aanwezig. De beurs was ruim opgezet en na een trage start vanwege kouder weer dan normaal werd het daarna goed druk met als absolute uitschieter de donderdag. 

NPI voor het eerst op de beurs in Mexico: Paulo de Carvalho, Arjen van Dijk, Erik van Geest en Concalo Tavares (naar verluid ook wel bekend als de Mega Tank Master).

Arbeidsprobleem vraagt om automatisering, terwijl investeerders in afwachting zijn van nieuwe president
De groei van de sector gaat ook gepaard met uitdagingen, onder meer op het gebied van arbeid. Daarom veel aandacht voor robotisering en automatisering bij de verschillende stands voor alle fases in het productieproces. Een andere uitdaging in Mexico is de hoge insectendruk, waardoor op de beurs zeker ook aandacht was voor het voorkomen van ziektes en infecties en het buiten houden van ongewenste insecten.

Maurice Verbakel (Boal) bezocht de beurs samen met Jose Carretero (Ridder).

Naast de nodige toeleveranciers viel ook op dat er de nodige investeerders op de beurs aanwezig waren. Vooral vanuit Israël wordt er geld in de sector gepompt, alhoewel daarbij wel enige voorzichtigheid is omdat Mexico in afwachting is van de inauguratie van een nieuwe president in december. Het is nog de vraag wat dat precies voor de sector gaat betekenen.

Tomaten kijken in een demokas: ook dat kon in Mexico.

MJBizCon: schone taak aan glastuinbouwsector om wietsector wijs te maken in glastuinbouw
Vrijwel tegelijkertijd met de beurs in Mexico was het in Las Vegas tijd voor de zevende editie van de MJBizCon. Een beurs die dit jaar nog actueler was dan voorheen met het oog op alleen al de ontwikkelingen in Canada, waar wiet ook voor recreatief gebruik gelegaliseerd is.

Nico Niepce (Alweco) met de groene blaadjes op de foto.

De vraag is of de sector al helemaal klaar is voor de explosieve groei die op handen is. Enerzijds wel, want de telers weten de glastuinbouwsector goed te vinden. Anderzijds zijn er ook nog wel de nodige uitdagingen, waaronder het overbruggen van de kloof die er toch nog wel zit tussen de glastuinbouwsector en de voorheen nog illegale wietsector. Investeerders uit die sector lijken nogal last te hebben van bouwhaast, niet gek overigens met de explosieve groei die gaande. Maar hierdoor verliezen zij nogal eens efficiëntie en zorgvuldigheid, twee zaken waarmee de glastuinbouwsector toch groot is geworden. Aan de glastuinbouwsector de schone taak de investeerders hiervan te doordringen en ze extra kennis mee te geven over hoe het in de glastuinbouw werkt.

Jan Mol, Arnold de Kievit en Michiel de Jong (Oreon) toonden de nieuwe 400 volt LED-mix met uitgebreid bereik.

Bekijk hier de reportage van de Expo Agroalimentaria,

en hier de reportage vanuit Las Vegas.


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven