De technologie die door de NASA gebruikt is om planten in de ruimte te telen resulteert snel in verbeteringen in verschillende gewassen.
Wetenschappers bij het John Innes Centre, Earlham Institute, en Quadram Institute in Norwich in het Verenigd Koninkrijk, en de University of Queensland hebben de techniek, die bekend staat als 'speed breeding' verbeterd en aangepast voor gebruik in grote kassen en kleine groeikamers.
De mogelijkheid om op deze schalen te werken, geeft wetenschappers betere mogelijkheden dan ooit tevoren om gewassen te telen die resistent zijn tegen ziekten, goed zijn voor het milieu en voedzaam zijn om de groeiende wereldpopulatie te kunnen voeden. Het onderzoek is gepubliceerd in het peer-reviewed blad Nature Protocols.
'Speed breeding' gebruikt sterke LED-verlichting en lange belichtingsperiodes van tot wel 22 uur om de fotosynthese te optimaliseren en de snelle groei van gewassen te bevorderen. Het versnelt de groeicyclus van de planten: zo kunnen bijvoorbeeld zes generaties tarwe per jaar worden geteeld, vergeleken met twee generaties als er traditionele teeltmethodes worden gebruikt.
Door de kweekcyclus te verkorten, kunnen wetenschappers en veredelaars de genetische verbeteringen, zoals een grotere oogst, betere ziekteresistentie en klimaatbestendigheid volgen bij verschillende gewassen, zoals tarwe, gerst, koolzaad en erwten.
Door dit in een kleine kamer uit te voeren, kan betaalbaar, innovatief onderzoek naar verschillende gewassen worden gedaan, voordat de experimenten worden uitgevoerd in een grotere kas.
Deze nieuwste vorderingen komen op een zeer belangrijke tijd voor de Europese gewasontwikkeling. Deze volgen op een beslissing die deze zomer is genomen door het Hof van Justitie van de Europese Unie. Deze besloot dat gewassen die zijn verbeterd door middel van moderne genetische technieken geclassificeerd moeten worden als genetisch gemodificeerde organismen.
Deze beslissing werd niet goed ontvangen door veel leidende plantonderzoekers, kwekers en leiders binnen de teeltsector in het Verenigd Koninkrijk, omdat het de uitdaging om de groeiende wereldpopulatie te voeden nog verder bemoeilijkt.
"Door 'Speed breeding' kunnen onderzoekers de genetische variatie die in wilde aanverwanten van gewassen zit, snel mobiliseren en ze introduceren in elite variëteiten die door telers geteeld kunnen worden. De beslissing van de EU die genetische aanpassingen reguleert, betekent dat we afhankelijker zijn van 'speed breeding' om sterkere, veerkrachtiger gewassen te telen," vertelt Dr Brande Wulff, een tarweonderzoeker bij het John Innes Centre.
Dr Wulff voorspelt dat de 'speed breeding' technologie de norm zal worden binnen onderzoeksinstituten: "We weten dat meer en meer instituten in de wereld deze technologie zullen gebruiken en door deze protocollen te delen, bieden we een methode om gewasonderzoek te stimuleren en te versnellen."
Wetenschappelijk specialist op het gebied gegevensverwerking en medeauteur van het rapport, Luis Yanes van het Earlham Institure, liet weten: "We hebben technologieën met een open toegang ontwikkeld, wat betekent dat iedere onderzoeker of burger deze methode kan gebruiken om hun eigen speed breeding ruimte te maken. Dit is een geweldig voorbeeld van hoe de samenwerking tussen verschillende instituten met ieder hun eigen expertise kan leiden tot innovatief onderzoek van wereldklasse dat een impact heeft op de agrarische industrie én op de consument."
Bron: John Innes Centre