Tomatentekort op Amerikaanse markt door wisseling productieregio's

De tomatenvoorraden op de Amerikaanse markt staan op dit moment onder hevige druk vanwege een aantal factoren. Een van deze factoren is de verandering van de seizoenen, waarbij verschillende teeltregio's het seizoen aan het afsluiten zijn, terwijl anderen te kampen hebben met koud weer of ze simpelweg nog niet begonnen zijn. Florida is ongeveer de enige grote regio waar op dit moment stabiele hoeveelheden worden geproduceerd.

"Er is vorige week een einde gekomen aan het Californische seizoen en hoewel er nog steeds een kleine hoeveelheid tomaten uit de omgeving van San Diego komt, is deze hoeveelheid te verwaarlozen", merkte Manny Gerardo van Bernardi & Associates op. "Texas heeft te maken met een kleinere voorraad als gevolg van koud weer en Nogales zal niet eerder dan begin januari van start gaan. Florida is op dit moment de enige regio waar een stabiel volume wordt geproduceerd."


Florida heeft dit jaar minder geplant
Terwijl Florida met redelijke weersomstandigheden te maken heeft, is het probleem dat telers dit jaar minder hebben geplant en dat de voorraden hierdoor kleiner zijn. Gerardo zei dat veel telers ontmoedigd waren door de zwakkere markt waar Florida de laatste paar jaar mee te maken heeft gehad.

"Florida heeft dit jaar veel minder geplant vanwege de slechte markt in de afgelopen twee jaar", legde hij uit. "Momenteel zit de markt van Florida op ongeveer 18 euro en kunnen klanten niet genoeg kopen. Hoewel tomaten niet als een product voor Thanksgiving worden gezien, is de vraag desalniettemin groter dan het aanbod en met minder tomaten binnen bereik is de markt sterk geweest."

Wachten op Culiacan
De volgende grote regio die begint, is Culiacan in Sinaloa. Het duurt echter nog een maand voordat dit seizoen begint, dus dit zal in de nabije toekomst niet voor verlichting zorgen. Bovendien is het gebied de afgelopen maanden getroffen door orkanen en het is onduidelijk in welke mate het gewas is getroffen.

"Er is nog een maand te gaan tot Culiacan begint", zei Gerardo. "Ze werden beïnvloed door de orkaanactiviteit daar en we weten nog niet wat voor invloed dit heeft. Er is een kans dat er geen effect is omdat telers die gewassen verloren hebben onmiddellijk opnieuw hebben aangeplant. Een andere mogelijkheid is dat het gewas later zal beginnen dan normaal.

Minder ronde tomaten geplant 
Om de leveringsproblemen van tomaten te verbeteren, zijn er berichten dat Mexicaanse telers dit jaar minder ronde tomaten hebben geplant. Met een soortgelijke mindset als die van de Florida-telers, zei Gerardo vorig jaar dat de slechte markt de waarschijnlijke de oorzaak is van een vermindering van aanplant dit jaar.

"In Sinaloa zeggen ze dat er een kleiner aanbod van ronde tomaten zal zijn", zei hij. "De laatste paar jaar was de markt niet goed, dus dit hoeft geen verrassing te zijn, maar er is een mogelijkheid voor meer Roma-tomaten. Als dit het geval is, zal de markt waarschijnlijk gedurende een lange periode sterk blijven, zelfs nadat het hoeveelheden begint toe te stromen vanuit Culiacan."

Voor meer informatie:
Manny Gerardo
Bernardi & Associates, Inc.
Tel: +1 (520) 281-4011
mgerardo@bernardi-associates.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven