Christian Kruse, Haygrove GmbH:

"Onze systemen maken de telers interessanter als werkgever"

„We zijn sinds 2000 op de Duitse markt actief en hebben er destijds in belangrijke mate aan bijgedragen dat folietunnels voor de beschermde teelt in worden gezet. Met ervaring en kennis hebben we de Duitse markt niet alleen gekenmerkt, maar ook richtinggevend meegevormd. Onze directeur Maria Mauel heeft daarvoor nauw samengewerkt met verschillende grote telers om de tunnels te ontwikkelen", weet Christian Kruse, de commercieel directeur van het bedrijf Haygrove. Haygrove is gevestigd in Bad Zwischenahn, in Niedersachsen, en presenteert dit jaar op de expoSE in Karlsruhe haar nieuwe Gladiator-tunnel. 

De Gladiator-tunnel is in verschillende breedtes verkrijgbaar en laat zich door middel van extra uitbreidingen aanpassen aan de uitdagingen van de moderne teelt. „Onze nieuwste ontwikkelingen zijn automatische nok-,  zij- en gevelluchting die door warmte, wind en regen volautomatisch gestuurd worden." Dat wil zeggen dat de tunnel autonoom reageert op veranderende weersomstandigheden.

Vanwege de totale hoogte van tot wel vijf meter is er binnenin een tunnel sprake van een hoog luchtvolume. Zowel de nok alsook de zij- en geveldelen kunnen geopend worden, waarmee veelvuldige manuele of elektrische luchtingsmogelijkheden ontstaan. „Zo heerst er een ideale luchtcirculatie. Elektrisch en autonoom zorgt de tunnel voor de optimale beluchting. Afhankelijk van de weersituatie opent en sluit het dak zich hierbij automatisch." Dat bespaart personeelskosten – een belangrijk aspect voor telers.

„Juist dit jaar was dat een probleem. Er was nauwelijks een echte lente en de zomer kwam snel en bleef lang – zo was veel fruit gelijktijdig rijp. De prijzen daalden snel en er waren gewoonweg te weinig gekwalificeerde seizoensarbeiders." Dat zijn factoren die nauwelijks calculeerbaar zijn, zegt Christian. „We gaan daarom een stap verder om de personeelskosten te reduceren. Bovendien vereenvoudigen onze oplossingen het werk voor de hulpkrachten, wat de werkgevers die onze systemen gebruiken aantrekkelijke maakt bij het kiezen van een arbeidsplaats."

Substraatsysteem in een tunnelkas

Een voorbeeld daarvan zijn de substraatgoten van het bedrijf: „Deze vergemakkelijken het werk en maken een hogere productiviteit mogelijk. Bovendien is het oogsten hierdoor lichamelijk minder zwaar en ontziet het de rug."

De samenwerking met de klanten en eigen tests onder verschillende omstandigheden zijn maatgevend voor de kwaliteit van de tunnelsystemen: „Deze ervaringen vloeien in de ontwikkeling van iedere tunnel en ieder substraatsysteem." De voor de constructie gebruikte extra sterke staalsoort XS350 moet daarbij voor de juiste stabiliteit zorgen.

After-sales service en heavy-metal team
Ook de servicegedachte is bij Haygrove belangrijk. Om een grote klanttevredenheid te bereiken, werden er in het bedrijf onder andere een after-sales service en het 'heavy-metal team' geïmplementeerd: „We leveren onze tunnels in losse onderdelen - dat zijn deels onvoorstelbaar grote hoeveelheden en daarvan kan men als nieuwe klant snel overdonderd zijn. Daarvoor hebben we onze aftersales service. Dat wil zeggen dat we een medewerker naar het bedrijf sturen die de onderdelen telt, controleert en sorteert." Zo moet voorkomen worden dat het tijdens de opbouwfase tot vertragingen komt.

Het heavy metal team bekommert zich dan om de montage: „We leveren al onze buizen als rechte stukken. De ankers voor de tunnels worden in de grond gedraaid en de bogen worden direct ter plaatse door ons heavy metal team met een buigmachine gebogen en gemonteerd." Deze service maakt het proces makkelijker voor de teler. „Ons team is ter plaatse en kan de klanten helpen en uitleg geven, zodat er bij de installatie van de tunnel geen schade ontstaat." Deze service loont zich, weet Christian: „We ondersteunen in Duitsland 400 telers met onze folietunnels. We hebben verschillende oplossingen, afhankelijk van behoefte en product - sinds kort hebben we ook planten uit de sierplantensector."

Over Haygrove
Het bedrijf is een in 2016 opgerichte dochtermaatschappij van Haygrove uit Ledbury, Groot-Brittannië. Door de vestiging met magazijn in Duitsland werd de logistiek aanzienlijk vereenvoudigd aangezien in de jaren alle bestellingen via de vestiging in Groot-Brittannië gecoördineerd moesten worden. „Haygrove hoort wereldwijd tot de vooraanstaande producenten. We hebben meer dan 900 vaste medewerkers in dienst en hebben eigen bedrijven in Groot-Brittannië, Zuid-Afrika, Portugal en China, waar we de bessen uit onze teelt ook verkopen." Haygrove teelt en verkoopt frambozen, aardbeien, blauwe bessen, bramen en kersen. De prioriteit van het bedrijf ligt echter bij de verkoop van tunnel- en substraatsystemen.

Het team van Haygrove is te vinden in de Beursstand 2/M-25 tijdens de expoSE van dit jaar die op 21 en 22 november in Karlsruhe gehouden wordt.

Voor verdere informatie:
Christian Kruse
Haygrove GmbH
Industriestraße 20
26160 Bad Zwischenahn
T: +49 (0) 4403 602 62 51 
M: christian.kruse@haygrove.co.uk
W: https://www.haygrove.com/ 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven