Innovaties strijden om titel 'Vlaamse landbouwinnovatie van 2018'

Hop onder LED en nieuwe communicatietools voor ziektebestrijding

Op donderdag 15 november zijn de 10 genomineerden in de 11e Innovatiecampagne van de Vlaamse Boerenbond en Landelijke Gilden bekendgemaakt. Uit 122 inzendingen werden zij gekozen. Onder de genomineerden vijf ideeën en vijf realisaties, waaronder paprikateler Liesbeth Lambrecht van Gemapa en hopteler Dries Janssens die met indoor en met LED hop in kassen hoop te gaan telen.

Land- en tuinbouwers hebben goede ideeën
“Met 122 inzendingen bewijst deze editie opnieuw dat land- en tuinbouwers zelf heel wat goede ideeën en passie voor innovatie hebben”, zegt Stijn Bossin, teamverantwoordelijke van het Innovatiesteunpunt. “Met deze prijs geven we 10 winnaars de kans om hun idee verder uit te werken. Zij ontvangen hiervoor een projectpremie van 2500 euro. Daarnaast stellen we hun idee voor op vijf KBC-innovatieavonden, waardoor ze 2500 andere land- en tuinbouwers inspireren.” Dit zijn innovaties die geboren worden in de praktijk. Dankzij de Innovatiecampagne vinden ze hun weg vanuit het veld of de stal naar een ruimer publiek. Zo kan een kleine verandering op één bedrijf leiden tot vernieuwing en creativiteit in een volledige sector.

Gedreven door hun passie ontstaat innovatie
Nieuwe ideeën worden soms geboren uit noodzaak, vaak vanuit een probleem. Dat kan heel dringend zijn, of het gevolg van een idee bij de boer of tuinder dat het beter moet kunnen. Net dan ontstaat er creativiteit en vernieuwing.

Nieuwe manier van communiceren over ziektebestrijding
Liesbeth begon op haar paprikabedrijf met een efficiënte en visuele strategie om het personeel te helpen om meer ziekten en plagen te herkennen. Ze begon een gezamenlijke WhatsApp-groep en plaatste een groot tv-scherm in de kantine. Er wordt nu sneller en beter gecommuniceerd, de werknemers worden beter opgeleid en Liesbeth zelf is sneller op de hoogte van problemen in de kas, zodat ze kan ingrijpen wanneer het nodig is.Hop telen onder LED
De fruit- en groentebieren van Hof ten Dormaal, en dus ook van Dries, zijn bij bierliefhebbers al geen onbekende meer. Wie bier zegt, zegt hop. Hopteelt gebeurt in Vlaanderen nog uitsluitend in het veld, maar Dries wil nu hop gaan telen in kassen met ledverlichting. Zo hoopt hij vaker te kunnen oogsten, en ook op momenten dat het buiten niet zou kunnen. Het resultaat moet een meerwaarde opleveren voor de eigen bieren.

Behalve Liesbeth en Dries zijn er nog acht andere genomineerden. Daarover lees je hier meer.

Een professionele vakjury bekroonde 10 winnaars uit de 122 inzendingen, maar via internet en sociale media kan het grote publiek ook zijn eigen winnaar aanduiden. Stemmen voor deze publieksprijs kan van 15 november tot 31 december (middernacht). De winnaar van de publieksprijs krijgt een bedrijfsreportage op PlattelandsTv. Wie stemt, maakt bovendien kans op een VIP-arrangement voor de Ronde van Vlaanderen.

Bron: Boerenbond


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven