Brede weersverzekering wordt per 2020 voordeliger

De assurantiebelasting van 21% op de brede weersverzekering komt te vervallen. Dat voornemen heeft staatssecretaris Menno Snel (Financiën) maandag 12 november bekend gemaakt. LTO Nederland heeft in de afgelopen maanden flink gelobbyd voor een vrijstelling op de assurantiebelasting en is verheugd over dit resultaat.

Het kabinet is voornemens om de assurantiebelasting op de brede weersverzekering te schrappen. Doel is om de verzekering aantrekkelijker te maken voor boeren en tuinders om af te sluiten. Dit schrijft staatssecretaris Snel van Financiën in een brief aan de Tweede Kamer. Marc Calon, voorzitter van LTO Nederland: “We zijn content met deze belangrijke stap van het kabinet maar vinden het wel jammer dat de vrijstelling pas in gaat per 2020 in plaats van 2019.”

Snel houdt wel een slag om de arm: de Europese Commissie moet zich nog buigen over de vrijstelling. Brussel toetst of de voorgenomen maatregel geen staatssteun is. De maatregel kost €6,5 miljoen. Calon: “Nederland is de enige EU-lidstaat die assurantiebelasting heft op de brede weersverzekering. Het is goed dat we op dit punt een gelijk speelveld krijgen binnen Europa.”

LTO Nederland heeft zich in de afgelopen maanden hard gemaakt voor de vrijstelling. “De droogtecrisis van de afgelopen zomer heeft duidelijk gemaakt hoe belangrijk het is dat boeren en tuinders zich kunnen indekken tegen de risico’s van ons veranderde klimaat”, aldus Calon.

Tot nu toe maken circa 1.700 boeren en tuinders gebruik van de brede weersverzekering. Dat dit aantal zo laag is, komt omdat de verzekering duur is en het eigen risico te hoog. Behalve dat de verzekering voordeliger wordt, wil LTO Nederland een verlaging van het eigen risico van 30% naar 20%. Over dit laatste heeft minister Schouten toegezegd de mogelijkheden te onderzoeken.

Voor meer informatie:
LTO Nederland
Bezuidenhoutseweg 225
2594 AL Den Haag
070 - 3382 700
secretariaat@lto.nl
www.lto.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven