Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Deense groenten en fruit komen schoon uit MRL-test

Opnieuw blijkt uit het jaarlijkse rapport van de Deense Voedingsraad en het Levensmiddeleninstituut van de Deense Technische Hogeschool (DTU) dat Deense groenten en fruit weinig resten van gewasbescherming bevatten. Negenenzeventig procent van alle 2000 geanalyseerde producten bevatten geen gewasbescherming of slechts sporen daarvan die duidelijk onder de grenswaarden liggen. In de analyse werden 326 verschillende gewasbeschermingsmiddelen meegenomen.

Het onderzoek wees uit dat Deense groenten en fruit duidelijk minder restanten van schadelijke stoffen bevatten dan importproducten. Sporen van gewasbescherming werden aangetroffen in 48 procent van het onderzochte Deense fruit, terwijl 76 procent van fruit afkomstig uit andere EU-landen dergelijke sporen bevat. In Deens fruit werden bovendien geen overschrijding van de grenswaarden aangetroffen. In 27 procent van de Deense groenten werden sporen van gewasbescherming aangetroffen, bijna twee keer zo weinig als in groenten afkomstig uit andere EU-landen. In biologische groenten en fruit uit Denemarken werden slechts in drie van de 179 monsters restanten gevonden. Hier ging het onder andere om Spinosad, dat toegestaan is voor de biologische teelt.

De resultaten zijn na te lezen op de website van de DTU.

Bron: danskgartneri.dk

Publicatiedatum: