Tholen - Het Nederlandse wietteeltexperiment krijgt langzamerhand steeds meer vorm. Uit recente berichtgeving vanuit het ministerie van Justitie en Veiligheid blijkt dat deelnemende telers gevraagd wordt ten minste tien verschillende soorten telen om een divers aanbod te waarborgen, terwijl diezelfde telers verantwoordelijk worden gemaakt voor de verpakking en het vervoer. De prijs en het aanbod van wiet in coffeeshops wordt aan de markt overgelaten.
In de eerste helft van 2019 wordt bekend gemaakt welke gemeenten gaan deelnemen. De bedoeling is dat dit zes tot tien gemeenten worden. Eerst moet er nog meer duidelijkheid zijn over de nadere regelgeving en moet het wetsvoorstel, dat in de zomer aan de Tweede Kamer werd voorgelegd, worden aangenomen.
Rotterdam lijkt in ieder geval niet langer te willen deelnemen aan de proef, tenminste in de huidige opzet. In een brief aan de betrokken minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) en Bruins (Medische Zorg) laat burgemeester Aboutaleb weten de proef in de huidige opzet niet meer te zien zitten. Tot ergernis van Aboutaleb schoof het kabinet een groot deel van de aanbevelingen van de speciale commissie Knottnerus opzij. Daarom vreest Aboutaleb nu onder meer voor de reactie van de huidige illegale, criminele leveranciers die als de proef van start gaat buitenspel worden gezet. Ook ziet de burgemeester niets in het verplicht moeten deelnemen van alle circa veertig coffeeshops in de stad.