Komkommer Event BASF Vegetable Seeds:

"Komkommerteelt kan in toekomst niet meer zonder belichting en verdere automatisering"

Waar gaat het heen met de komkommerteelt in Nederland? Hoe gaan we om met arbeid in de komende jaren? Welke invloed hebben belichting, automatisering en digitalisering? Tijdens het komkommer event 'Licht op de Toekomst' van BASF Vegetable Seeds op woensdag 7 november 2018 gingen 70 komkommer enthousiastelingen in de CHV Noordkade in Veghel hierover in discussie.

Op dit moment is slechts 20% van het Nederlandse komkommer areaal ingericht op hogedraadteelt, toch zal dit de teeltmethode van de toekomst worden en in de komende jaren qua areaal flink stijgen, verwacht het komkommerteam van Nunhems. Namens het team gaven Anne Jancic, crop marketing, en Tom Koot, product specialist, hun visie op deze ontwikkeling en de daarbij horende uitdagingen en kansen. Ongetwijfeld zullen technische ontwikkelingen zoals robotisering en belichting een grote invloed hebben, niet alleen voor de telers maar ook voor de commercialisatie en vermarkting van komkommers.

Anne nam het publiek mee naar de toekomstige consument, die op een heel andere manier naar producten gaat kijken dan nu, op een andere manier kennis gaat delen, boodschappen gaat doen en consumeren. Technologie zal een onderdeel worden van het dagelijkse leven van de moderne consument.

Gewaskenmerken
Tom vertaalde deze technische ontwikkelingen in gewaskenmerken. Met de HiRevolution rassen zoals Hi Power zijn hierin de eerste succesvolle stappen gezet. Belichting en automatisering zorgen voor meer regelmaat in het gewas, een betere stuurbaarheid en een hogere opbrengst maar de rassen blijven de belangrijke basis om het gehele jaar bedrijfszekerheid te kunnen bieden. Een goede, constante en betrouwbare productie gekoppeld aan een open planttype is een must, liet Tom aan de zaal weten.

Arbeid en automatisering
In de huidige groeiende economie in Nederland wordt arbeid steeds schaarser en een grote uitdaging voor ondernemers binnen de sector. Zo gaf Peter van Koppen, oprichter uitzendbureau van Koppen & van Eijk, zijn visie op deze problematiek. Hij liet de toehoorders zien waar kansen voor de tuinbouw liggen en gaf ze mee na te denken over hoe je arbeid in de tuinbouw aantrekkelijker kunt maken t.o.v. andere werkgevers. Teus de Jong van Lely Internationaal sprak over automatisering en hoe robots werk uit handen kunnen nemen. Teus gaf aan de hand van voorbeelden aan dat in veel beroepen minimaal 30% van de werkzaamheden kan worden geautomatiseerd.

Spelen met het spectrum
Om een andere kijk op belichting te geven dan alleen vanuit komkommer waren twee sprekers uitgenodigd met kennis vanuit andere gewassen. Frank Florus, voorlichter bij Lycopersicon deelde zijn ervaring rondom belichting in tomaat en bijbehorende teelttechnieken en ontwikkelingen. Volgens hem zal de hoeveelheid belichtingsuren toenemen en de winst meer in vitaliteit en hogere stengeldichtheden zitten. Tevens was Bart van Meurs uitgenodigd, die zich bezighoudt met productontwikkeling in de glastuinbouw, onder meer rondom LED-toepassingen bij Koppert Cress en Hortilux. Zijn ervaring is dat elk gewas toch net iets anders reageert op het aangeboden spectrum en daar dus zeker ruimte is voor verdere kennisontwikkeling.

Komkommerteelt kan niet meer zonder belichting en automatisering
Na de inleidende presentaties was het de beurt aan de gasten om met elkaar in discussie te gaan en te bespreken waar kansen, mogelijkheden en obstakels zijn. Het formele deel van de dag werd afgesloten met een forumdiscussie waarin Marco Zuidgeest, Floris van der Linden, Peter van Koppen en Tom Koot hun reflectie op en ervaringen met de onderwerpen van de dag gaven: het eerste jaar belichting, hoe om te gaan met virusdruk, kansen voor digitalisering, robotisering en de uitzendbranche. Ook jaarrond telen kwam aan de orde. Conclusie was dat in de toekomst de komkommerteelt niet zonder belichting en verdere automatisering kan.

Voor meer informatie: 
BASF Vegetable Seeds
www.nunhems.nl  

Rens Muusers, Sales Specialist Komkommer
06 18 719 921
rens.muusers@vegetableseeds.basf.com

Cees Ammerlaan, Sales Specialist Komkommer
06 15004979
cees.ammerlaan@vegetableseeds.basf.com 
 
Paul Posthoorn, Sales Specialist Komkommer
06 54668761
paul.posthoorn@vegetableseeds.basf.com 
Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven