Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
In totaal ontvangen 6 projecten 28 miljoen euro

NWO en bedrijfsleven delen subsidies uit voor betere sla en agrofoodrobots

Ruim 75 wetenschappers kunnen sinds gisteren aan de slag met nieuwe innovaties, samen met het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties. Dat gebeurt binnen zes grote onderzoeksprogramma’s, waarvoor op 8 november groen licht werd gegeven. De onderzoeken richten zich onder andere op de ontwikkeling van sterkere sla-soorten en nieuwe robotica voor voedselproductie.



19 miljoen euro subsidie komt van NWO, de overige 9 miljoen wordt geïnvesteerd door bedrijven en andere organisaties die aan het onderzoek deelnemen. Het robotica-onderzoek ontvang 4 miljoen, terwijl het slaonderzoek 6 miljoen subsidie krijgt.

Kennis versterkt sla
Hoe kun je ervoor zorgen dat sla en andere gezonde bladgroenten ook goed groeien tijdens droge, hete omstandigheden zoals afgelopen zomer? En hoe kun je ze goed laten gedijen in verzilte grond, onder druk van ziekteverwekkers of in meerlagenkweek onder ledverlichting? Het programma LettuceKnow gebruikt sla als modelgewas voor wetenschappelijk onderzoek naar de optimale genetische samenstelling van bladgroenten en andere zogeheten samengesteldbloemigen, zoals zonnebloem en witlof.

In dit programma (LettuceKnow: Science-Based Improvement of Salad) werken zes grote groenteveredelaars samen met twaalf wetenschappelijke onderzoeksgroepen en het Centrum voor Genetische Hulpbronnen. De onderzoekers combineren kennis over genvarianten en hun activiteit in meer dan 500 grotendeels wilde slalijnen met geavanceerde fenotyperings-, bioinformatica- en machine-learningtechnieken. Zo willen ze achterhalen hoe genetische verschillen de groei en weerbaarheid bepalen. Vervolgens willen ze deze kennis inzetten om gezonde, sterke slarassen te ontwikkelen die bestand zijn tegen veranderende klimaatomstandigheden, plantenziekten en nieuwe kweekcondities. Lees hier meer.

De NOS bezocht in het kader van dit bericht Enza Zaden. Bekijk het item hier vanaf minuut 5.07.

Vier miljoen voor flexibele robotica voor voedselproductie
Voedselproductie moet zo hygiënisch, efficiënt en duurzaam mogelijk zijn. Daarnaast zijn steeds minder mensen bereid om saai en zwaar werk te doen in warme kassen of in gekoelde ruimtes waarin bijvoorbeeld kipproducten worden verwerkt. Robots kunnen een oplossing bieden, maar dan moeten ze wel om kunnen gaan met de grote variaties in vorm, grootte en hardheid van verschillende voedselproducten. Dat is nu nog moeilijk. Het programma FlexCRAFT ontwikkelt nieuwe robottechnologie om onder andere automatisch tomaten te oogsten. Ook moet deze robotica helpen bij het verwerken van voedingsmiddelen. Voorbeelden daarvan zijn kipproducten bewerken en verpakken, maar ook zakken chips en pakken koekjes netjes verpakken in dozen met verschillende afmetingen.

Nederland is wereldwijd de tweede grootste exporteur van agrofood-producten, en de derde grootste leverancier van technologie voor de agrofood-sector. Dit programma draagt bij aan het versterken van de Nederlandse concurrentiepositie in deze branches. Lees hier meer over het programma, ook op de website van Wageningen University & Research.

De andere onderzoeksprojecten die subsidie ontvangen gaan over geavanceerde beeldtechnieken om vaatziekten op te sporen, schone chemische processen voor de opslag van groene stroom, slimmere optische meettechnieken en meer kennis over het gebruik van bubbels bij maritieme toepassingen.

Bron: NWO

Publicatiedatum: