Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Costa Rica:

Tomaat met resistentie tegen geelkrulbladvirus

Een aanpassing in het DNA van het originele gewas heeft geresulteerd in een nieuwe variëteit supertomaat, die resistent is tegen het schadelijke tomatengeelkrulbladvirus (TYLCV). Dit virus, dat het oppervlak van de bladeren verkleint en ervoor zorgt dat ze naar boven krullen, tast de groei en de vruchtzetting van de plant aan.

In dit proces, geleid door onderzoekers van de Universiteit van Costa Rica (UCR), wordt het gen voor de resistentie tegen het virus ingebracht in het DNA van de plant.

Voor de uitvoering van het proces maken de onderzoekers gebruik van biotechnologische hulpmiddelen. Zodra het gen geïntroduceerd is, wachten onderzoekers tot de plant tomaten voortbrengt, om vervolgens meer te kunnen planten. Tien dagen later wordt het DNA geëxtraheerd en worden er moleculaire merkers gebruikt om erachter te komen of de plant resistent is tegen het virus.

Walter Barrantes Santamaría, een onderzoeker die meewerkt aan het project, legt uit dat moleculaire merkers varianten of mutaties in het DNA zijn die wetenschappers in staat stellen het ene genotype te onderscheiden van het andere, door de aan- of afwezigheid van deze mutatie. In dit geval is de mutatie gekoppeld aan de resistentie tegen het virus.

Barrantes vertelt dat dit proces wordt uitgevoerd met de zogenaamde High Resolution Melting techniek. Om deze variëteit tomaat te creëren maken de onderzoekers gebruik van moderne genomische instrumenten, met als doel om het proces sneller te laten verlopen. Met de traditionele methodologie zou het meer dan tien jaar kosten om deze resultaten te bereiken, stelt Barrantes.

"Het gaat om werk dat door andere onderzoekers gepubliceerd is. Wat wij deden was de betreffende literatuur van de merkers opzoeken en ze uitproberen om te kijken of ze werkten. Degenen die werkten zijn degenen die we nu gebruiken", voegt de onderzoeker toe.

Het project, dat twee jaar geleden na de ontdekking van het TYLCV virus in Costa Rica opgestart werd, wordt momenteel uitgevoerd in het Experimentele Landbouwcentrum van de UCR.

 

Bron: samanariouniversidad.com

Publicatiedatum: