Italianen oogsten eerste tomaten van onder LED

De eerste tomatenoogst uit de wintercyclus in de technologische kas met LED-verlichting van Fri-El Greenhouse is begonnen. "We hebben in een recordtijd LED-verlichting geïnstalleerd op 5,4 hectare, dat wordt toegevoegd aan de bestaande 2 hectare. Inmiddels wordt 50% van de oppervlakken van Fri-El verlicht door LED. Hierdoor kunnen we continu doorgaan", zegt directeur Alessio Orlandi.

Het effect van kassen met LED-verlichting is opvallend. Dankzij de afscherming wordt lichtvervuiling voorkomen en op deze manier wordt de tomaat niet beïnvloed door het winterseizoen zodat hij zelfs bij lage temperaturen en weinig externe helderheid kan groeien.

"In een wereld waar tropicalisering, woestijnvorming en overbebouwing aan de orde van de dag zijn, vonden we hier in de Italiaanse plaats Ostellato een manier om 365 dagen per jaar te telen zonder dat we toevlucht hoeven te nemen tot importproducten. We bieden dagelijks een verse groenten die zijn geïrrigeerd met regenwater dat is gefilterd in opvangbassins. De warmte om de kassen te verwarmen wordt verkregen van de naburige biogasinstallaties, om te voorkomen dat de warmte in de omgeving wordt verspreid. Het geproduceerde CO2 wordt in de kassen gebracht, zodat de planten het kunnen opnemen en als omgevingsreinigers werken", zegt Orlandi.

Alessio Orlandi

De teelt vindt plaats in een gesloten omgeving en dit maakt het mogelijk om ziekten te bestrijden. De tomaat wordt gecontroleerd door middel van biologische controle en deze groenten kan 365 dagen per jaar worden gegarandeerd.

"Na een jaar op volle snelheid te hebben gewerkt en ondanks een zomer die werd gekenmerkt door de laagste prijzen van de afgelopen 10 jaar, kunnen we zeggen dat we gematigd tevreden zijn en we geloven heilig in de industrialisatie van het productieproces. Hierdoor zullen we in staat zijn om klanten 365 dagen per jaar een product te bieden met een constante kwaliteitsnorm", zegt Orlandi.

"We willen niet dat de consument na aankoop voor onaangename verrassingen komt te staan. Dit ontmoedigt consumenten eigenlijk en veroorzaakt een daling in de consumptie. Onze productiemethode wil ook de perceptie veranderen niet alleen in termen van kwaliteit, maar ook in termen van prijsspeculatie", zegt Orlandi.

"We willen ons losmaken van de logica van de vraag / aanbodverhouding. We doen voorstellen aan onze klanten met vaste seizoensprijzen, of periodieke prijzen waarin marges gegarandeerd zijn zonder onaangename verrassingen, zowel voor productie als afzet".

"Ook de consument zal de winnaar zijn van een project waarbij de Fresh Guru-tomaat altijd in de schappen ligt, altijd dezelfde kwaliteit heeft en altijd beschikbaar zal zijn tegen een vaste prijs. Er is dus sprake van een win-win-win situatie", besluit Orlandi.

Contact: 
Fri-El Greenhouse
Alessio Orlandi - commercieel directeur
Email: alessio.orlandi@freshguru.it 
Web: www.fri-el.it 

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven