Hybride tomatenrassen worden belangrijker voor kleine tot middelgrote telers

Geosemselect is een Bulgaars veredelings- en zadenproductiebedrijf, opgericht in 1990 door prof. Christo Georgiev en is sindsdien de grootste hybride tomatenzadenproducent van Bulgarije. Er zijn twee specifieke gevallen die laten zien hoe de rassen van het bedrijf een essentieel onderdeel worden van de zadenmarkt in landen als Bulgarije en Roemenië. De belangrijkste is het geval met de vroege tomatenteelt in Roemenië. Meer dan 10 jaar geleden werd een ras van Geosemselect in Roemenië geïntroduceerd met het doel om de telers de vroegst mogelijke rode tomaat op de markt te bieden onder de gegeven omstandigheden daar. Prekos F1, een semi-gedetermineerde variëteit, ontwikkeld voor de vroege vollegrondsteelt in Bulgarije, kan nu worden beschouwd als de marktleider voor de vroege onverwarmde tunnelteelt in Roemenië. Het is de vroegste tomaat die op de markt komt in het zuiden van Roemenië. Het wordt meestal gekweekt op een enkele stengel, met 3-4 clusters in een plantschema waarin dicht opeen geplant wordt met meer dan 4000-5000 planten per 1000 m2.

De zeer korte periode van aanplant tot de eerste oogst (ongeveer 55 dagen) en de één maand durende oogst  betekenen dat de teler geld bespaart op het gebied van gewasbescherming. De plant leeft immers niet lang genoeg om schade op te lopen en een vermindering van opbrengst te hebben door sommige ziekten. Daar komt bij dat de Roemeense overheid een beleid voert dat de vroege teelt subsidieert, wat ertoe heeft geleid dat de Prekos F1-tomaat van Geosemselect enorm succesvol is evenals enkele andere zeer vroege variëteiten zoals Parris F1.

Het andere succesverhaal is dat van Rugby F1 - een langgerekte roze, ongedetermineerde tomaat die erin slaagde in te spelen op de behoeften van zowel telers als eindconsumenten. Deze speciale tomaat is al snel een populaire tomaat in grote supermarktketens in Bulgarije, maar ook in lokale groentemarkten. Rugby F1 wordt soms verward met een saustomaat vanwege zijn vorm en als hij buiten wordt geteeld, in een plastic tunnel of een moderne glazen kas, geeft hij hoge opbrengsten aan zeer smakelijke, goed uitziende tomaten met een puntig uiteinde. Zonder veel promotie begon het succes van Rugby in Bulgarije waar veel kleine tot middelgrote telers zijn kwaliteiten op waarde schatten. Zaden bereikten andere delen van de Balkan en zelfs het Verenigd Koninkrijk. Het ras is in zeer in trek in Kosovo, Albanië en Macedonië, en in het Verenigd Koninkrijk was het ras aanwezig op de Garden Show van de Royal Horticultural Society in Chelsea. Succesvolle proeven met Rugby F1 en andere tomatensoorten van Geosemselect werden gedaan in het proefstation van Burpee Europe in Nederland.

Geosemselect is op zoek naar partners over de hele wereld voor distributie en proeven.

Voor meer informatie:
Nikolay Georgiev
Geosemselect
Email: n.georgiev@geosemselect.com 
www.geosemselect.com 
facebook.com/Geosemselect


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven