Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Vijf miljoen euro voor Europees onderzoek land- en tuinbouw

Onderzoekers willen met moleculaire temperatuurregelaars opbrengsten verhogen

Het 'Boostcrop' consortium met onderzoekers van de Radboud Universiteit (FELIX Laboratory) en de Universiteit van Amsterdam ontvangt bijna 5 miljoen euro subsidie uit het Europese 'Future and Emerging Technologies' programma. Boostcrop wil met een compleet nieuwe aanpak gebaseerd op de ontwikkeling en toepassing van moleculaire temperatuurregelaars de opbrengst van land- en tuinbouw verhogen.

Eén van de grote uitdagingen van de 21e eeuw is het voeden van de voortdurend groeiende bevolking. Dit vereist een verhoging van de wereldwijde land- en tuinbouwproductie, terwijl kwaliteit en kwantiteit van bouwland juist snel afnemen. Daarom is het cruciaal om de opbrengst van belangrijke gewassen te verhogen en tegelijkertijd meer geografische locaties geschikt te maken voor landbouw. Een belangrijk aspect daarbij dat om innovatieve oplossingen vraagt, is de koude-stress van planten. Lage temperaturen en vorstschade zorgen voor een kleinere opbrengst, beperken het aantal locaties (gewassen groeien niet op grote hoogte) en beperken het groeiseizoen en dus het rendement van bouwland.

Moleculaire temperatuurregelaars
Het Boostcrop consortium gaat zogenaamde moleculaire temperatuurregelaars ontwikkelen om de ontkiemings- en groeiprocessen van planten te verbeteren. Deze moleculen voorkomen koude-stress, en het idee is om ze uiteindelijk in een spray te verwerken om zo de gewasgroei bij lage temperatuur te verbeteren. De onderzoekers gebruiken hierbij plant-eigen moleculen, om milieuproblemen te voorkomen.

Nederlandse inbreng
Boostcrop bundelt de activiteiten van zes Europese academische groepen met een moleculair fysische, chemische, en biologische achtergrond. De Nederlandse inbreng komt voor rekening van Radboud-hoogleraar prof. dr. Jos Oomens (FELIX Laboratory) en UvA onderzoekers prof. dr. Wybren Jan Buma (tevens bijzonder hoogleraar bij FELIX) en dr. Teun Munnik. Zij ontvangen in totaal 1,2 miljoen euro.

Daarnaast bestaat het consortium uit het Bundesinstitut für Risikobewertung, het aanspreekpunt voor toxicologisch onderzoek in Duitsland, en PlantResponse Biotech, een Spaanse spin-off van de Universidad Politécnica de Madrid, gericht op de ontwikkeling van duurzame landbouwmethodes.

Vergroten Europese concurrentiekracht
Met het Future and Emerging Technologies open programma wil de Europese Gemeenschap voorbij het bekende gaan. Het is een competitief programma om radicaal nieuwe technologieën te ontwikkelen op gebieden waar Europa een leidende positie kan innemen. Met FET wil de EU de basis leggen voor vergroting van Europese concurrentiekracht en economische groei.

Bron: Radboud Universiteit

Publicatiedatum: