Toename aantal seizoensarbeiders in Nieuw-Zeeland goed voor de tuinbouwsector

Horticulture New Zealand is blij dat de minister van Sociale Ontwikkeling, Carmel Sepuloni, en de minister van Immigratie, Iain Lees-Galloway, het aantal toegestane Recognised Seasonal Employer (RSE) oftewel seizoensarbeiders hebben verhoogd voordat het drukke oogstseizoen van start gaat.

"De tuinbouwsector groeit snel en, samen met de wijnbouw, zijn we een industrie die jaarlijks meer dan €5,1 miljard verdient, waaronder €2,9 miljard aan export," vertelt de directeur van Horticulture New Zealand, Mike Chapman. "Hoewel kiwi's en appelen het meest populair zijn, zien we ook een grote groei in de vraag naar avocado's, kersen en sommige bessen.

"De oogst- en snoeiperiode zijn intensief en hiervoor zijn ongeveer 30.000 arbeiders nodig: ongeveer een derde van deze arbeiders komen via het RSE-plan. Hiermee komen arbeiders die afkomstig zijn van eilanden in de Stille Oceaan steeds voor een periode naar Nieuw-Zeeland om te werken.

"Er wordt hier goed voor de arbeiders gezorgd. Ze krijgen pastorale zorg, goede huisvesting en er wordt aan alle arbeidsstandaarden die in Nieuw-Zeeland gelden voldaan.

"De werkloosheid in Nieuw-Zeeland ligt op een laag niveau en daardoor is er een tekort aan mensen die fysiek zwaar werk willen doen. In onze industrie zijn er verschillende programma's die zijn ontworpen om Nieuw-Zeelanders aan het werk te krijgen, maar in het Zuidereiland zijn er in de oogsttijd haast geen Nieuw-Zeelanders meer beschikbaar.

"Het zijn geen fulltime banen, wat ze minder aantrekkelijk maakt voor Nieuw-Zeelanders, Bovendien duurt het oogst- en snoeiwerk maar ongeveer zes maanden per jaar. De meerderheid van de RSE-arbeiders zijn van maart tot en met mei in Nieuw-Zeeland om te helpen bij de oogst van kiwi's en appelen.

"Voor onze industrie is het van groot belang dat de overheid dit plan steunt en we werken nauw samen met de minister van Immigratie en zijn ambtenaren om voldoende arbeiders te krijgen. We zijn dan ook erg blij met de aankondiging van vandaag."


Josie Vidal
Horticulture New Zealand
Tel: +64 4 470 5665
Email: info@hortnz.co.nz 
www.hortnz.co.nz  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven