Kan de korte keten nog korter?

Sla eten in een vertical farm

De komst van draagbare vertical farms heeft het teeltbedrijf steeds dichter bij de tafels van het restaurant gebracht. Het is bijna alsof je vanuit je stoel een paar blaadjes sla kunt kiezen. Bijna, maar niet helemaal. In het restaurant Good Bank in Berlijn voelt het wel zo - daar eet je 'in' een vertical farm.

Leandro Vergani, mede-eigenaar van het restaurant, vertelt ons over het begin: "We waren op zoek naar het bouwen van het meest 'radicale' van-teler-tot-bord restaurantconcept en relatief snel groeide het idee om onze groente voor de ogen van de klant te telen als de beste en meest transparante manier om dit te doen."

Een idee is leuk, maar hoe implementeer je het? Welnu, dat is waar Infarm zijn waarde bewijst. "We maken deel uit van dezelfde start-up-gemeenschap in Berlijn, deze nabijheid in combinatie met het zeer aangepaste uiterlijk, de grootte en de vorm van de Infarm-kassen van onze huidige locatie hebben ons doen besluiten om met hen samen te werken", aldus Leandro.

Slasoorten
Nu het restaurant klaar is om gasten te ontvangen en de verticale farming technologie geïnstalleerd is, is er nog maar één ingrediënt dat aan de mix moet worden toegevoegd: het eten.

Voor de sla die ze in het restaurant serveren, zoekt Good Bank naar specifieke kwaliteiten zoals grootte, textuur of kleur (en natuurlijk, en vooral, smaak). "Op dit moment werken we met Salanova-rassen van Rijk Zwaan, die worden geleverd door Infarm, maar we zijn altijd op zoek naar nieuwe variëteiten die voldoen aan onze kwaliteitsverwachtingen en die van onze klanten."

Streekproducten
Natuurlijk serveren ze veel meer dan alleen groene bladgroenten in het restaurant. Ze hebben de afgelopen winter al oesterzwammen gekweekt en zijn van plan in de toekomst de champignonteelt in de winkel uit te breiden, maar ook om de kwantiteit en kwaliteit van hun partnerschappen te vergroten met zowel stedelijke telers (sinds dit najaar kopen ze honing van hoge kwaliteit van Berliner Stadtimkereien, een stedelijk imkerscollectief in Berlijn) als traditionele, regionale telers.

Op de vraag of aquaponics een optie zou kunnen zijn om hun klanten salades met verse vis te kunnen serveren, antwoordt Leandro dat het waarschijnlijk geen optie is, hoewel hij wel zegt dat het een interessant systeem is waarvan ze de ontwikkeling van dichtbij volgen. Maar "gezien de grootte van de vereiste installaties en de externe effecten ervan, twijfel ik of we het in de nabije toekomst in ons restaurant zullen implementeren."

Als u meer wilt weten over Good Bank, bezoek dan hun website, of bezoek het restaurant aan de Rosa-Luxemburg-Str. 5 in Berlijn. Houd ook nieuwe locaties in de gaten, want Leandro liet ons weten dat ze de komende maanden de opening van nieuwe vestigingen in Berlijn zullen aankondigen.


Publicatiedatum:



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven