Stichting Innovatie Glastuinbouw (SIGN) is met Gispen een project gestart om reststromen uit de glastuinbouw te gebruiken als circulair bouwmateriaal. Gispen is marktleider op het gebied van kantoorinrichting en heeft onder meer een raamcontract met de Rijksoverheid. Een halfjaar geleden benaderde SIGN het bedrijf om samen te werken aan circulaire (bouw)materialen voor hun interieurproducten.
Workbox
De GISPEN Workbox is een modulaire vergaderunit en deze vergaderunit leek geschikt om te verduurzamen met akoestische panelen van reststromen uit de glastuinbouw. SIGN gaf CoBBE (Hogeschool Avans) opdracht om myceliumcomposieten te ontwikkelen op basis van tomatenstengels. De start-up Fungalogic kreeg de opdracht voor de ontwikkeling van de akoestische panelen.
De circulaire akoestische panelen zijn technisch toepasbaar in verschillende producten. Het eerste product is de circulaire versie van de Workbox. De materialen uit de glastuinbouw vervangen de huidige materialen van steenwol, polyesterdoek en MDF.
Groene schilderijen zorgen voor schone lucht
Behalve de panelen ontwikkelde SIGN ook schilderijen met planten en sensoren voor vergaderunits. Deze kunnen met dynamische ventilatie voor schone lucht zorgen in de Workbox.
Op 1 november presenteert Gispen de nieuwe producten aan haar klanten, inclusief de circulaire versie van de Workbox die in samenwerking met SIGN werd ontwikkeld. Op 7 november is de Workbox te zien op een circulaire beurs in de Fokker terminal van Den Haag voor een bredere groep overheden en het bedrijfsleven.
Lees op de website van Gispen meer over het project. Sarah Schiffer, productmanager GISPEN, vertelt er in haar blog over het verloop van het project.
De volgende kwekerijen zijn bij het project betrokken: FutaGrow, Prominent, Lans, de Westerschelde, Gebroeders Duijvestijn, Looye en Vereijken.
SIGN is een initiatief van LTO Glaskracht Nederland. De investeringen van SIGN in dit programma zijn mogelijk gemaakt door financiering van Interpolis, LTO Noord Fondsen, en het ministerie van LNV.
Bron: LTO Glaskracht Nederland