Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
CBL: "Supermarkten hebben nauwelijks invloed op prijsvorming"

Wie betaalt en wie bepaalt de prijs?

Tholen - Het zandlopermodel, dat de machtspositie van supermarkten in de keten visualiseert, is een verkeerde voorstelling van zaken, zegt Mark Jansen van het CBL. Ze hebben zelf een visualisatie van productstromen gemaakt om te laten zien dat supermarkten een minder grote rol spelen in de prijsvorming dan het zandlopermodel suggereert. LTO Nederland vraagt sinds deze week met #watkrijgtdeboer juist aandacht voor de scheve verhoudingen die tussen teler- en consumentenprijs (in de supermarkt) zijn ontstaan.

Voorstelling voedselketen volgens ABN AMRO

Het model van het CBL laat zien dat  producten langs meerdere ketens worden verhandeld, binnen AGF hebben ze die van appelen, tomaten en uien in kaart gebracht. 

Appelketen
Volgens het CBL is er in Nederland een productie van 317 miljoen kilo aan appels. 204 miljoen kilo hiervan wordt geïmporteerd en 179 kilo geëxporteerd. De appelen gaan naar groothandels,serviceproviders, levensmiddelenindustrie en groentensnijderijen. Een gedeelte wordt gebruikt als veevoer. 35 procent van de totale productstroom komt terecht in de supermarkt.

Tomatenketen
De tomatenketen heeft volgens het CBL een productie van 890 miljoen kilo, in Nederland. 231 miljoen kilo wordt geïmporteerd. 1083 miljoen kilo wordt uiteindelijk weer geëxporteerd. Negen procent van de totale productie komt daardoor terecht in de supermarkt.

Uienketen
In de uienketen komt volgens CBL het laagste aantal van de gedraaide productie in de supermarkt terecht. Twee procent van de 1659 miljoen kilo uien komt in de schappen te liggen. 1476 miljoen kilo wordt geëxporteerd. De rest komt te liggen in bijvoorbeeld groentenzaken of wordt gebruikt al veevoer.

Trouw besteedde onlangs ook aandacht aan de prijzen en zocht het verschil tussen telers- en consumentenprijs uit. De telersprijs voor komkommer (per stuk) is gemiddeld 22 cent, de consumenten betaalt gemiddeld 70 cent. Bij aardappelen is het verschil tussen teler- en consumentenprijs een stuk groter, respectievelijk 0,17 cent per kilo en 1,30 euro. Champignons is ook een voorbeeld: 0,39 gaat gemiddeld naar de teler, 0,82 euro betaalt de consument.