Een kas bouwen met 20.000 kilo dynamiet

Het gebeurt niet elke dag dat er dynamiet te pas komt aan de bouw van een nieuwe kas. Maar voor Skavland Gartneri was de springstof essentieel om het bouwterrein voldoende vlak te maken. Ook de locatie van het tomatenbedrijf is niet alledaags: op het dun bevolkte eiland Talgje, iets boven het Noorse Stavanger. KUBO realiseert er een project van 18.000 vierkante meter, na in 2014 al eens 11.500 vierkante meter kas te hebben neergezet. Havard Skavland is inmiddels de derde tomaten telende generatie in het familiebedrijf.

Skavland Gartneri produceert in een idyllische omgeving, met fjorden, zee en bergen als decor. Juist het bergachtige terrein stond de realisatie van de nieuwbouw in eerste instantie in de weg. In totaal is er in zes maanden tijd maar liefst 42.000 kubieke meter rots opgeblazen om ruimte te creƫren, waarvoor 20.000 kilo dynamiet is gebruikt.

Het gehele eiland Talgje telt slechts 250 inwoners op een oppervlakte van 4 vierkante kilometer, waarmee het een van de zestien eilanden is in de gemeente Finnoy. Ook die is dun bevolkt, met slechts 3000 inwoners op alle eilanden. Via de Finnoytunnel, een zeetunnel, is er een verbinding met het vasteland van Noorwegen.

Derde generatie
KUBO was er ook al in 2014. In opdracht van de familie Skavland is toen een 8.000 vierkante meter grote Venlokas neergezet. Momenteel staat de derde generatie aan het roer van het bedrijf: het echtpaar Havard en Edle Skavland. De drie zonen van het bedrijf gaan nu nog naar school maar helpen veel mee op het bedrijf.

Zoete snacktomaten
Al sinds 1937 teelt Skavland Gartneri tomaten. Die komen ook in de nieuwe kas te staan die in aanbouw is, 18.000 vierkante meter groot. Skavland is gespecialiseerd in de teelt van zoete snacktomaatjes, die in vrolijke shakers worden geleverd aan BAMA, de toonaangevende groothandel in groenten en fruit in Noorwegen. Door de zee rondom is het klimaat op het eiland mild.

De teelt start met het planten rond de Kerst en duurt tot begin december. KUBO verwacht 6 weken nodig te hebben voor de bouw.

Voor meer informatie:
KUBO Group
info@kubo.nl
www.kubogroup.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven