Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Reportage controle TÜV NORD

Bio, wordt daar niet mee gesjoemeld?

Niet iedere boer kan z’n producten zomaar ‘biologisch’ noemen - hij moet immers de (strenge) regels van de biowetgeving volgen. Alle bioboeren worden bovendien zorgvuldig gecontroleerd door een controleorganisatie. Hoe gaat dat in z'n werk?

Nelis D’Hollander werkt als controleur bij TÜV NORD Integra, een van de erkende controle- en certificatieorganisaties in België. Hij gaat na of biobedrijven ook écht de (strenge) regels van de biowetgeving respecteren. Wat zo’n controle precies inhoudt? Allesoverbio.be volgt Nelis tijdens een bezoek aan Steenovens, de gemengde boerderij van René Verachtert in Geel. Kijk mee in de video!

 
Jaarlijkse controle - en meer
“Bij een biologisch bedrijf wordt minstens één keer per jaar een volledige controle gedaan”, legt Nelis uit. “Die jaarlijkse controles zijn wettelijk voorgeschreven. Alle aspecten van het bedrijf worden dan gecontroleerd. In een gemengd bedrijf ( landbouw & veeteelt) controleren wij zowel de percelen als de stallen. We gaan na of de verblijfplaatsen van de dieren en het voeder voldoen aan de strenge eisen.

Daarnaast wordt ook alle documentatie bekeken: de verhandelingsbons van de dieren, de facturen van de voeders, de verkoopfacturen, … Zo kunnen we een balans maken tussen wat er aangekocht en verkocht wordt. En zo kunnen we controleren of er bijvoorbeeld geen niet-biologische dieren aangekocht werden die dan wél als bio verkocht werden.”

En dat is nog niet alles, want een controlebedrijf voert ook onaangekondigde controles uit. Nelis D’Hollander gaat verder: “Tussendoor doen we steekproeven en verscherpte controles. Die zijn onaangekondigd, zodat de boer niet snel-snel nog dingen kan aanpassen die eigenlijk niet in orde waren. Als we tijdens een controle toch zaken vaststellen die niet conform de wetgeving zijn, dan leggen we de boer maatregelen op om dit op te lossen.” Hij besluit stellig: “Dankzij onze controles kun je er zeker van zijn dat het product 100% biologisch is.”

Fotografie: Allesoverbio.be

Ook controle bij omschakeling naar bio
Als een gangbare, dus niet-biologische, landbouwer van zijn bedrijf een biologisch bedrijf wil maken, duurt de omschakelingsperiode 2 jaar. Nelis legt uit: “TÜV NORD Integra controleert dan of de bodem van het bedrijf niet historisch vervuild is, bijvoorbeeld met pesticiden die vroeger gebruikt werden maar die nu niet langer toegelaten zijn. Want bepaalde gewassen nemen die pesticiden uit de bodem op. Dat mag natuurlijk niet in bio.”

Vertrouwen
Een consument moet vertrouwen kunnen hebben in wat hij koopt, vindt Nelis: “Daarom is controle belangrijk. Want zo kunnen wij aan de consument aantonen dat wat hij koopt bio is. En dat het product volledig volgens de bio-wetgeving geproduceerd is.”

Kortom: als er ‘biologisch’ op het etiket staat, weet je zeker dat de strenge regels van bio gerespecteerd werden.

Bron: Allesoverbio.be 

Publicatiedatum: