Veel nieuwe investeringsprojecten kassenbouw in Rusland

De laatste paar jaren waren de meest succesvolle ooit voor de Russische kassensector. In deze jaren zijn er meer dan 250 nieuwe kassen gebouwd en ook het aantal 5-gen kassen is toegenomen.

De verwachting is dat het kassenareaal nog verder uitgebreid zal worden - zo worden er op het moment nieuwe projecten opgezet in Moskou, Astrachan, Ingoesjetië en vele andere regio's in het land. Als deze groei blijft aanhouden, zal tegen 2020 de import van kasgroenten overbodig worden voor Rusland.

Belangrijkste investeringsprojecten

Greenhouse
Het bedrijf Greenhouse is van plan om een hightech kas op te zetten in het Russische Verre Oosten, zo heeft de eigenaar van het bedrijf, Arkady Abramovich, laten weten. De verwachting is dat het kassencomplex 300 hectare groot zal worden en er zal daarnaast ook nog 50 hectare gebruikt worden voor een complex voor zaailingen en andere diensten. Een van de vertegenwoordigers van Abramovich heeft tegenover Vedomosti verklaard dat het doel is om tomaten, komkommers en paprika's in de kassen te gaan telen. De exacte locatie van de kassen moet nog worden bepaald. De kosten van elektriciteit en andere bronnen die nodig zijn voor de agrarische productie liggen in het Russische Verre Oosten lager dan in China en daarom is de regio aantrekkelijk voor de export, zo voegde de vertegenwoordiger toe. De totale investering zou op kunnen lopen tot €792,4 miljoen.

Victoria Estate
Er is ongeveer €13,4 miljoen geïnvesteerd in het opzetten van een kassencomplex in Elektrostal waar aardbeien worden geteeld, zo meldt de directeur van de Victoria Estate groep, Vakhtang Sagareishivili.

“In 2019 beginnen we met de planning van dit project, en we verwachten dat de productie in 2020 kan beginnen", zo liet Sagareishvili weten.

Hij voegde toe dat het kassencomplex op een areaal van 10 hectare zal worden gebouwd in de stad Elektrostal.

De vertegenwoordiger kon echter nog geen prognose geven van de oogst en liet weten dat dit voornamelijk af zal hangen van de leverancier van de teelttechnologieën die uiteindelijk gekozen zullen worden voor het complex, en of deze uit Japan, Korea of Italië zullen komen.

Vegetables of Chernozemye (ECO-Culture groep)
Het agrarische concern Vegetables of Chernozemye (onderdeel van de ECO-Cultur” groep) heeft een lening van €22,8 miljoen ontvangen voor de bouw van een kassencomplex in Lipetsk. De investeerder wil een jaarrond productie gaan opzetten in het complex, waardoor er 1100 banen worden gecreëerd.

Michurinsky (Greenhouse Growth Technology)
In Michurinsky wordt een nieuwe kas gebouwd waarin groenten en bladgroenten zullen worden geteeld. De investering in het project wordt geschat op €375,5 miljoen.

Gouverneur Alexander Nikitin heeft de details van het project besproken met Sergey Rukin, de directeur van Greenhouse Growth Technology.

Voor het project wordt een zeer geavanceerd kassencomplex gebouwd. Zo wordt de kas uitgerust met een “smart window” technologie en LED-verlichting. Het complex, met de naam “Michurinsky”, zal bestaan uit klasseringszones, een aanplantsectie, en een trainingscentrum.

Volgens gouverneur Nikitin zijn de regionale autoriteiten zeer bereid om het project te steunen door de juiste infrastructuur en regionale belastingvoordelen te bieden.

Podosinki
De derde fase van kassencomplex “Podosinki”, waar rozen worden geteeld, zal de komende drie jaar worden uitgevoerd, zo heeft de directeur van het bedrijf, Yulia Charyshkina, laten weten. Een overeenkomst hierover is ondertekend door Podosinki en het ministerie van Landbouw van Voedsel in Moskou.

“De overeenkomst benoemt dat we onze productiecapaciteit willen vergroten, en daarom gaan we zes extra hectare aan ruimte bijbouwen”, liet Charyshkina weten. Ze voegde toe dat het project gerealiseerd zal worden op een stuk land dat naast het al bestaande complex van 9 hectare ligt.

“We verwachten dat de voorbereidingen voor het project anderhalf tot twee jaar in beslag zullen nemen, en de bouw zelf negen maanden tot een jaar”, voegde Charyshkina toe.

Volgens Charyshkina zorgt de bouw van de derde fase van het complex ervoor dat de productie met 60% zal nemen - tot wel 35 miljard bloemen per jaar. De totale investering in het project ligt rond de €22,8 miljoen.

De vooruitzichten van de Russische glastuinbouw en deze en andere investeringsprojecten van de Russische glastuinbouwsector zullen besproken worden tijdens het jaarlijkse internationale investeringsforum en -evenement, Greenhouse Complexes Russia 2018, dat op 6 en 7 december plaatsvindt in Moskou.

Voor meer informatie:
Vostock Capital
Elvira Sakhabutdinova, Project Director
Tel. +7 499 505 1 505 
ESakhabutdinova@vostockcapital.com
www.greenhousesforum.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven