Prijzenfluctuatie cherrytomaten baart Italiaanse telers zorgen

"De angst voor een herhaling van het vorige slechte seizoen is groot"

Na een korte zomerpauze is het tomatenseizoen in het Italiaanse Ispica-gebied terug, krachtiger en levendiger dan eerst. Eén van de bedrijven in deze zone is l'Agricola Giamblanco, waar men inmiddels is begonnen met de tweede oogstmaand van het tomatenseizoen 2018/2019. Het gaat voornamelijk om de cherry- en datterinotomaat met BGA-aanduiding.

Het vorige seizoen hadden veel telers te kampen met een overschot waardoor de prijzen laag waren. Het nieuwe seizoen lijkt zich te hebben herpakt, ook al zijn de prijzen nog wat grillig.

"De prijsfluctuatie hang af van de kleine vraag, die ook varieert naar gelang de klimatologische omstandigheden in Noord-Italië. Het is duidelijk dat hoe lager de temperatuur, hoe meer de consumptie van verse groenten toeneemt. Dit hangt samen met de beschikbaarheid van de gewassen uit het midden en noorden van Italië, die de vraag naar Siciliaanse groenten doet dalen", zegt communicatiemanager Giombattista Giamblanco.

Giombattista Giamblanco

"De prijs van de cherrytomaten met BGA-merk kan in een week met €0,40 verschillen. In de dynamiek die van invloed is op de prijsvorming tellen we ook de concurrentie mee van tomaten die uit het buitenland komen. Er zijn een aantal structurele en niet-structurele oorzaken die ten grondslag liggen aan het versterven van de Siciliaanse tomatenteelt. Denk aan het slechte weer, gebrek aan levensvatbaarheid en de protesten van de groothandelsmarkten", zegt de manager.

De angst dat het seizoen een herhaling zal zijn van het vorig seizoen is groot. Deze eindigde op een negatieve manier. Gelukkig zijn de tomaten dit jaar van beter kwaliteit en dat doet hopen op een grotere winstmarge.

"Volgende week gaan we beginnen met de oogst van de groene tomaat, waarmee we het bereik van ons aanbod zullen vergroten. Dit zal nieuwsgierigheid en waardering opwekken bij onze partners. We ontvangen al enkele weken verzoeken voor dit ras", concludeert Giombattista.

Contact:
F.lli Giamblanco SS
C.da San Basilio, sn
97014 Ispica (RG) - Italië
Tel +39 09321857811
Email: info@giamblanco.eu
Web: www.giamblanco.eu

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven