Zorgen over het verlies van versproducten na de oogst hebben het World Wildlife Fund (WWF) aangespoord om het verlies van vier gewassen in vier staten in de VS te meten tijdens het seizoen 2017-2018. De resultaten tonen aan dat het mogelijk lijkt te zijn om de beschikbaarheid van groenten en fruit te toe te laten nemen zonder de hoeveelheid land, kunstmest en andere bronnen te vergroten. Dit kan gedaan worden door het overschot aan gewassen dat op veld wordt achtergelaten te gebruiken, zolang de prijs goed is, de standaard niet te hoog is, en er een vraag naar de producten is.
WWF heeft met de Global Cold Chain Alliance (GCCA) en de University of California, Davis (UCDavis) samengewerkt om de vier gewassen die zijn geselecteerd zijn te onderzoeken: verse en verwerkte tomaten, verse en verwerkte perziken, verwerkte aardappelen en bladgroenten (Romaine sla). Om een schatting te maken van de verliezen na de oogst, hebben de onderzoekers monsters van 35 teeltbedrijven en 20 verpakkingsbedrijven genomen tijdens het 2017-2018 seizoen. Voor ieder gewas zijn er monsters verzameld bij meerdere teeltbedrijven in een staat. Dankzij deze parameters wordt de verzamelde data gezien als een momentopname, wat een waardevolle toevoeging is aan de groeiende datacollectie in dit gebied. Ook is er kwalitatieve data verzameld door middel van interviews met telers.
Het gemiddelde verlies na de oogst bij verpakkingsbedrijven was kleiner dan dat bij teeltbedrijven, omdat hier simpelweg de producten worden verwijderd die beschadigd of ziek zijn. De verliezen bij verpakkingsbedrijven waren het grootst bij tomaten.
Het verlies van gewassen op teeltbedrijven werd beïnvloed door het weer en de arbeids- en marktomstandigheden. Extreem weer of onvoorspelbare weersomstandigheden kunnen leiden tot plotselinge en grote verliezen en kunnen bovendien een verandering in het consumptiepatroon en de vraag tot gevolg hebben. Een onvoldoende, duur en onvoorspelbaar arbeidsaanbod kan ook invloed hebben op de verliezen. De marktprijs, gecombineerd met arbeidskosten, kunnen invloed hebben op hoeveel producten niet geoogst worden.
Om deze verliezen te vertalen naar de invloed die ze hebben op het milieu, hebben de onderzoeker levenscyclusanalyses uitgevoerd om het verlies van bronnen, zoals water en kunstmest, aan te tonen.
De resultaten van de studies benadrukten dat het verbeterde gebruik van de overgebleven gewassen zou kunnen leiden tot economische voordelen voor telers, inkopers en consumenten, en tegelijkertijd de verspilling van bronnen kan minimaliseren.
Een samenvatting van het WWF rapport 'No Food Left Behind. Part 1: Underutilized Produce Ripe for Alternative Markets' is hier beschikbaar.
Voor een kopie van het diepgaande technische onderzoek, neem contact op met: [email protected]
Bron: CABI