Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
reportage Jeroen Zwinkels, DLV Plant:

Ontwikkeling paprikateelt Zuid-Korea vordert gestaag

Tholen - Teeltadviseur Jeroen Zwinkels van DLV Plant was vorige week enkele dagen in Zuid-Korea. In opdracht van lokale telersverenigingen en overheidsinstanties die kennis inkopen bij DLV Plant worden Jeroen en zijn collega's met regelmaat ingevlogen naar Zuid-Korea. "Afgelopen week hebben we op een tiental paprikakwekerijen de teelt geanalyseerd en teeltadvies verzorgd", vertelt Jeroen. "Men teelt hier veel op de Hollandse manier, maar sommige zaken gaan op een andere manier."



Jeroen bezocht tijdens zijn verblijf in Zuid-Korea drie teeltgebieden in het zuiden. "Er zijn hier net als in Nederland telersverenigingen. Iedere dag bezoeken we in een gebied een aantal bedrijven van een telersvereniging samen met een studiegroep van Koreaanse telers die met ons meereizen. Op de laatste dag komt iedereen nog eens bij elkaar en organiseren we een lecture-day. Afgelopen vrijdag hebben tijdens de lecture-day zo'n 100 foto's bekeken van bijzondere zaken die we waar hebben genomen op de tuinen."

Een van die bijzondere zaken waarop Jeroen stuit bij veel Zuid-Koreaanse telers is de relatief hoge stengeldichtheid en slechte verdeling van de stengels. "In Nederland is het gebruikelijk om in de meest lichte kassen uit te gaan van maximaal 6,8 tot 7 stengels per vierkante meter", vertelt Jeroen. "In Zuid-Korea is het echt geen uitzondering om standaard 7 stengels per vierkante meter te zetten. Daarnaast wordt er vaak op 1 blad getopt wat in combinatie met de hoge stengeldichtheid zorgt voor een heel vol gewas waar weinig licht in doordringt. Deze teeltwijze is opvallend, temeer omdat er in de foliekassen vaak aanzienlijk minder licht naar binnen komt. De telers kijken op een heel andere manier tegen dat soort zaken aan. Mijn advies is dan uiteraard wel om minder stengels per m2 aan te houden, wat uit zichzelf resulteert in dezelfde productie en minder arbeid. Daar kijken ze vaak raar van op. Ze kunnen zich moeilijk voorstellen dat het beter is voor hun bedrijfsrendement."



De Zuid-Koreaanse kasgroenten worden voor het overgrote deel in foliekassen geteeld. "Toch is het niet allemaal folie", vertelt Jeroen. "Ik heb vorige week ook een hypermoderne glazen paprikakas van 2,5 hectare bezocht die was voorzien van de allernieuwste techniek. Inclusief dubbele scherming, 8 meter tralie, hangende goten en luchtbevochtigingssysteem. Dat soort kassen zijn er in Nederland niet zo veel meer gebouwd de laatste jaren."

De Koreaanse telers planten in de periode van eind augustus tot begin oktober. "In die periode is er in Zuid-Korea nog relatief veel licht", vertelt Jeroen. "Het is opvallend om te zien dat de telers er echter niet voor kiezen om de vruchten uit te dunnen. In zekere zin zijn ze toch een beetje inhalig en willen ze snel de eerste kilo's binnen halen. Daardoor gaan ze met veel vruchten de winter in en hebben ze wat last van slechte zettingen tijdens de donkere perioden. Ook dit onderwerp hebben we uitvoerig behandeld tijdens de bezoeken en lecture-day."

Een andere opvallend verschil met de Nederlandse teelt is het feit dat veel Koreanen paprika's telen op kokos-substraat. "Dat heeft met name te maken met de afvoer aan het einde van de teelt", vertelt Jeroen. "De kokos wordt door telers zelf gehakseld en kan gewoon over het land worden uit gereden. Vaak hebben de telers naast de paprikateelt ook enkele vollegrondsteelten als rijst en knoflook staan. Ze kunnen de kokos dan goed gebruiken als meststof."

Jeroen ziet wel dat de Koreaanse paprikateelt steeds meer overeenkomsten vertoont met de Nederlandse teelt. "De integratie van biologische gewasbescherming en natuurlijke vijanden breidt steeds verder uit."



In Zuid-Korea worden er met name rode en gele paprika's geteeld. "Groene paprika's zie je hier eigenlijk nauwelijks", aldus Jeroen. " Af en toe worden er ook nog wel oranje paprika's neergezet. De meeste klasse-1 paprika's zijn bestemd voor de Japanse markt. De telers weten goede middenprijzen te realiseren, die schommelt jaarlijks gemiddeld op zo'n twee euro per kilo. Er is een constant goede en groeiende vraag naar kwalitatieve paprika's in Japan. Dus wat dat betreft gaan de telers een goede toekomst tegemoet waarin in een hoop kansen in het verschiet liggen."

Klik hier om de fotoreportage te bekijken van de Zuid-Koreaanse paprikateelt

[email protected]